Da li se nekada osećate krivim kada jedete čokoladu? Razloga za to zaista nema, a u nastavku ćete videti i zašto.
Foto: Pixabay
Drevne Maje su čokoladu smatrali hranom bogova i nisu nimalo pogrešili u tome, jer je čokolada zaista dobra za ljudsko zdravlje. Naravno, ovo se odnosi na tamnu čokoladu.
Saznajte zašto je dobro jesti tamnu čokoladu.
Zdravlje srca
Tamna čokolada štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema. Klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni pritisak, poboljšava protok krvi, sprečava stvaranje ugrušaka i smanjuje nivo holesterola.
Antidepresiv
Čokolada sadrži serotonin, koji deluje protiv depresije, i endorfin, koji daje osećaj zadovoljstva. Čokolada je odavno poznata kao afrodizijak, što je čini popularnim poklonom na Dan zaljubljenih.
Foto: Shutterstock
Riznica antioksidanata
Tamna čokolada i kakao bogati su antioksidantima - prirodnim spojevima, koje možemo pronaći u voću, povrću, žitaricama i orašastom voću. Antioksidanti štite naš organizam od prevremenog starenja i mnogih bolesti, uključujući rak.
Regulacija šećera
Bez obzira na svoj slatki ukus, tamna čokolada ima niski glikemijki indeks. To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže nivo šećera u krvi, što je dobra vest ćelija na insulin i glukozu.
Važni minerali
Poput drugih predstavnika biljnog sveta, čokolada sadrži niz vitamina i minerala. Bogata je bakrom, magnezijumom, kalcijumom, kalijumom i gvožđem.
Foto: Pixabay
Zašto tamna čokolada?
Tamna čokolada sadrži više antioksidanata, nego mlečna, jer ima veći udeo kakaa. Pored toga, tamna čokolada ima manje kalorija, sita je i bogata vlaknima - što je idealno za osobe koje žele smršati.
Da li ste upoznati sa ''čokoladnim'' mitovima? Ovo su 4 najpoznatija.
1. Čokolada sadrži puno kofeina
Foto: Pixabay
Nije istina. Čokolada sadrži male količine kofeina. Jedna tamna čokolada (100 gr) sadrži otprilike istu količinu kofeina kao i jedna šoljica kafe.
2. Čokolada uzrokuje akne
Foto: Pixabay
Nije tačno. Istraživanja nisu pokazala nikakvu povezanost između akni i konzumiranja čokolade, čak i u velikim količinama.
3. Čokolada uzrokuje karijes
Foto: Pixabay
Nije istina. U zadnje vreme naučnici se sve više slažu s time da nije samo šećer uzrok karijesa, nego bilo koja hrana koja se dugo zadržava u ustima. Na primer, grickalice i sušeno voće mogu se lako zaglaviti između zuba i prouzrokovati karijes.
4. Puno je ljudi alergično na čokoladu
Zabluda. Alergija na kakao je retka pojava. Većina ljudi je alergična na mleko, jaja, soju, pšenicu i orašasto voće, koje se može naći u čokoladi. Ako ste alergični, pažljivo čitajte etikete i kupujte tamnu čokoladu, koja ne sadrži ove alergene.
Foto: Pixabay
Ključ je u umerenosti
Kao i u svemu, i u ishrani je potreban balans. Konzumiranje čokolade može biti dobro po vaše zdravlje, ali nije dobro ako je jedete previše.
Nekoliko kockica tamne čokolade dnevno je dovoljno da dobijete dobrobit od antioksidanata i minerala, koje ona sadrži.
Najzdravija je čokolada iz biološkog uzgoja, koja ne sadrži beli šećer.