15 potpuno pogrešnih navika u čišćenju doma

15 potpuno pogrešnih navika u čišćenju doma

Svi tražimo način kako da maksimalno skratimo vreme čišćenja. Međutim, verovatno ste usvojili neke navike koje vam ne donose ništa dobro, a njima čak možete i napraviti više štete... Ovo su vrlo loše navike u higijeni koje radimo!

Foto: Shutterstock

Evo jednostavnog načina kako ćete olakšati sebi održavanje vašeg stambenog prostora. Odaberite jednu ili dve loše navike u čišćenju u jednoj nedelji i pokušajte da je ispravite. Uskoro ćete imati čišći dom i više slobodnog vremena za stvari u kojima uživate!

1. Nagomilavate papire

Čak i uz internet bankarstvo, još uvek vam na radnom stolu stoji gomila papira i računa? Uz to se lako gomilaju i časopisi, novine, školski radovi i projekti. Odaberite mesto blizu ulaza za poštu, novine i papir, i nabavite seckalicu ili kantu za recikliranje papira.

Jednom nedeljno razvrstajte ih i bacite. Ostavite samo važne papire poput dokaza za isplatu poreza i sl. Časopise donirajte staračkom domu ili komšiji koja voli da čita.

2. Ostavljate vlažne peškire nabacane, a zavesu za tuširanje skupljenu

Ako želite da provedete manje vremena uklanjajući plesan s površina ne ostavljajte zavesu za tuš skupljenu i vlažne peškire nabacane na pod. Kad se prosuše moći ćete još da ih koristite.

3. Koristite previše proizvoda za čišćenje

Mislite li da ćete uz više deterdženta sve očistiti brže i lakše? E, pa tome nije baš tako. Upotreba previše sredstva za čišćenje ili deterdženta za pranje rublja može naneti više štete nego koristi.

Ako se višak tih sredstava ne ispere u potpunosti, ostaci postaju magnet od prljavštinu. Zato pročitajte uputstva i uvek koristite preporučenu količinu ili čak malo manje. Onako samo trošite vreme i novac na više deterdženta i vodu da biste ga isprali.

4. Čistite s 'prljavim' alatima

Ako vaša mašina ima miris zbog ostataka deterdženta, odeća će smrdeti. Ako je vrećica usisavača puna, nećete moći dobro da usisate. Prljava krpa za pod, razneće prljavštinu i bakterije. Dovoljno?

Odvojite zato vreme za temeljno čišćenje svog pribora za čišćenje nakon svake upotrebe tako da ga u potpunosti ispraznite ili operete u vrućoj vodi i dodate dezinfekcijsko sredstvo. Povremeno u upotrebu ubacite novu krpu za pranje.

5. Upotrebljavate jednu maramicu za celo kupatilo

Dezinfekcijske maramice za jednokratnu upotrebu dobre su za brzo brisanje umivaonika u kupatilu. Ali ona ne sadrži dovoljno dezinficijensa za čišćenje celog kupatila. Kad dođete do WC-a, dezinfekcijska svojstva su nestala i tako jednostavno širite bakterije s jedne površine na drugu.

Da bi bile delotvorne, maramice trebaju da sadrže dovoljno vlage, tako da površina, nakon brisanja, ostaje vlažna najmanje četiri minuta.

Foto: Shutterstock

6. Ostavljate prljavo suđe u sudoperu

Koliko vam vremena treba da stavite tih par tanjira u mašinu umesto u sudoper? Kako u sudoperi ne biste radili uzgajalište bakterija, naučite sve ukućane da sudove stave u mašinu ili ga odmah operu.

7. Hodate u cipelama po kući

Ako svaki put skinete cipele, poštedjet ćete se usisavanja. Stavite klupicu ili stolac blizu ulaznih vrata kako biste se prisilili da ih skinete svaki put kad uđete u kuću. 

8. Pogrešno skladištite proizvode za čišćenje

Ako trošite previše vremena na traženje odgovarajućih sredstava za čišćenje, određena sredstva koja vam trebaju za to područje čuvajte blizu tog mesta. Sredstva za čišćenje kupatila možete staviti u malu plastičnu kofu i staviti na policu ili ispod umivaonika.

9. Skladištenje ostataka u frižideru

Ako znate da ostatke niko neće pojesti, tu hranu odmah bacite. Nepravilno uskladištena hrana postaje raj za rast plesni i bakterija, pa će se čišćenje frižidera pretvori u zahtevniji zadatak nego što po pravilu jeste.

10. Ostavljate nepospremljen krevet

Čak i ako je ostatak spavaće sobe uredan i čist, nepospremljen krevet daće utisak neurednosti. Spremanje kreveta svako jutro je navika koja će vam pomoći u organizaciji ostatka sobe, ali i predstojećeg dana.

Foto: Shutterstock

11. Ne čitate uputstva

Da li ste ikad morali ponovo da čistite pločice jer sredstvo nije uopšte delovalo? Većina sredstava za pranje ne deluje odmah i treba im malo vremena da sastojci razgrade prljavštinu. Bolje utrošite 30 sekundi čitajući uputstva kako biste izbegli još 30 minuta dodatnog posla.

12. Koristite agresivna sredstava za čišćenje

Baš kao što upotreba previše sredstva za čišćenje može biti loša navika, korištenje previše agresivnih sredstava takođe je loša ideja. Ne samo da možete napraviti štetu već u opasnost možete dovesti zdravlje ukućana i kućnih ljubimaca.

Izbeljivač je, na primer, dobro dezinfekcijsko sredstvo, ali nije dobro sredstvo za uklanjanje prljavštine, a njegova isparenja mogu da budu otrovna. Uvek koristite što najnežnija sredstva za čišćenje.

13. Prašinu brišete na kraju

Uštedite vreme brišući prašinu pre usisavanja. Sobu treba očistiti odozgo tako da prašina sleti na pod pa potom treba - usisavanje. Za skupljanje uvek koristite čistu krpu jer ćete ju u suprotnom samo razneti na drugo mesto.

14. Ne dovršavate čišćenje

Ako izvadite dasku za peglanje, ne zaustavljajte se dok sve ne napravite. Ako imate samo 15 minuta za čišćenje, počnite s uklanjanjem nereda i stavljanjem predmeta na njihovo pravo mesto. 

15. Čekate toliko dugo da morate da se upustite u - generalno čišćenje

Odlagati čišćenje i čekati da vam se nakupi toliko toga odjednom nije pametna ideja.

Iako većina nas odbija da se suoči s katastrofom i izbegavamo da čistimo što je duže moguće, zapamtite da ako vi i vaša porodica svaki dan malo počistite, spremite sve na svoje mesto, ispraznite mašinu za sudove, i usisate jednu ili dve prostorije, tada čišćenje cele kuće neće biti toliko naporno.

Ostavi komentar