Za par minuta spremite napitak koji puca od vitamina

Za par minuta spremite napitak koji puca od vitamina

Nema većeg luksuza od zdele svežeg voća, ali za alkalnu prehranu najvažnije je da je zrelo.

Foto: Shutterstock

Naime, zdravo se hraniti znači jesti kisele i alkalne namirnice u pravilnoj razmeri. U savremenoj prehrani međutim preovlađuje hrana koja u telu stvara kiselinu.

Ako voće nije zrelo, nije alkalno. Nažalost, voće koje se prodaje u supermarketima većinom je nezrelo i nema hranjivu vrednost.

Od nezrelog voća možemo pripremati sokove, ali u njima nema hranjivih sastojaka i zato nastojite uzimati samo ono voće koje je sasvim zrelo, kako piše u knjizi "Alkalni sokovi & smutiji" autora dr. Stefana Domeniga.

Glamurozno voće poput bresaka, nektarina, papaje i lubenica preuzima slavu u alkalnoj prehrani, ali i domaće je voće - jabuke (u kojima je 85 posto vode), kruške i šljive – odlično za sokove i na svoj način doprinosi zdravlju.

Foto: Shutterstock

Teško je nadmašiti našu domaću letnju sezonu sjajnog bobičastog voća, stoga - iskoristite ga koliko god možete.

Sok od svih vrsta bobica lako ćete pripremiti, ali tamne kupine, borovnice i crno grožđe malo su ukusniji i imaju više antioksidantnih elemenata nego crveno voće.

Leti uzmite crne i crvene ribizle (uberite ih sa stabljika) i za promenu probajte crveni ili crni ogrozd i egzotične jagodaste bobice.

Sastojci:

- 50 g kupina

- 50 g borovnica

- 50 g jagoda

- 50 g crnog ili crvenog grožđa

- 125 ml kokosove vode

- 1 limeta

Priprema:

1. Proberite voće, bacite bobice koje su izgubile boju i pažljivo ih operite zbog zaostalih bubica ili listova. U blender stavite bobice, grožđe i kokosovu vodu te uključite na jedan minut kako biste dobili glatku smešu.

2. Limetu prerežite na pola i iscedite rukom. Dodajte soku u blenderu po ukusu. Ulijte sok u čašu iz koje ćete piti.

Dodatni savet: Koštice grožđa pridodaće soku više vlakana i neće previše izmeniti ukus soka ili smutija. Stoga nema potrebe kupovati grožđe bez semenki.

Zatvoreno za komentare.