Zablude o ishrani - slepo se držite ovih 6 pravila, a ne znate da su potpuno pogrešna

Zablude o ishrani – slepo se držite ovih 6 pravila, a ne znate da su potpuno pogrešna

Koliko ljudi, toliko i navika u ishrani. Često se dešava da kada mislimo pratimo dobar savet za zdravu ishranu, situacija ispadne potpuno obrnuta.

Foto: Shutterstock

Doručak treba preskakati

Ne morate imati pravi kompletan obrok, ali treba da pojedete nešto. To nešto može biti i banana i keks, urme, bademi, šta god što vam nije teško za stomak, a može da vam obnovi snagu. Pravi doručak treba da jedete nakon trčanja, mada ni tada ne treba da se prejedate, već da pojedete toliko da budete siti.

U redu je jesti jednom dnevno

Ukoliko jedete samo jednom dnevno vi vašem organizmu šaljete znak da on mora mnogo sporije da troši kalorije, jer zna da će sledeći put dobiti hranu tek sledećeg dana. Na taj način usporavate metabolizam i terate ga da pravi veće zalihe masti nego što bi on to inače radio.

Ne treba jesti posle 18h

Istina je da ne treba da jedete posle 18h ako planirate da legnete u 21h ili 22h, ali ako npr. radite trening u 19h, potpuno je nelogično da toliko iscrpite svoj organizam i pustite ga da pati. Potrudite se da ne jedete pred sam odlazak u krevet, ali ako ležete u 2 ujutru, naravno da ćete jesti i posle 18h i posle 20h.

Foto: Shutterstock

Gluten ne valja

Istina je da gluten ne valja, ali samo osobama koje imaju celijakiju ili alergiju na njega! Svi ostali ljudi mogu normalno da jedu gluten.

Ugljeni hidrati nisu dobri

Ugljeni hidrati su dobri, složeni ugljeni hidrati su odlični i neophodni za naše funkcionisanje, pogotovo ako se mnogo umarate i trošite. Ne treba ih baš jesti za večeru, ali ako osetite potrebu i to je ok, ali ih treba jesti tokom dana i nakon treninga bez ikakve griže savesti.

Ceđeni sok je super zdrav

Čašom ceđenog soka unosite duplo više ili čak tri puta više kalorija nego što biste uneli da pojedete barem deo voća koji cedite. Teško baš da ćete pojesti odjednom četiri pomorandže, tri jabuke i četiri šargarepe, koliko iscedite u čašu soka, zar ne?!

Zatvoreno za komentare.