8 magičnih začina koji će vas dovesti do idealne figure

8 magičnih začina koji će vas dovesti do idealne figure

Začini nam pružaju puno više od aroma i ukusa. Neki od njih, poput čilija i đumbira, greju telo iznutra, pa su odličan dodatak zimskim jelima i napicima. Pored toga, oni čuvaju našu figuru i štite naše zdravlje. 

Zahvaljujući svojstvu termogeneze, ovi začini pomažu u mršavljenju i očuvanju vitkosti. Osim što daju specifičan ukus jelima, oni smanjuju apetit i pomažu bržem sagorevanju unesenih kalorija.

Ako želite da na zdrav način izgubite suvišne kilograme i zaštitite se od bolesti, ispunite svoj kuhinjski ormarić ovim začinima, te njima, u što više prilika, začinite svoja jela.

U nastavku saznajte koji su to zdravi začini koji skidaju kilograme.

Đumbir

Đumbir sadrži ulja koja podstiču stvaranje toplote u telu, a njegova antioksidativna, protivupalna, antikancerogena i antivirusna svojstva čine ga najboljim čuvarom našeg zdravlja. Đumbir takođe povećava osetljivost na insulin, smanjuje masnoće u krvi, podstiče varenje, a samim tim i doprinosi  vitkoj liniji.

Cejlonski cimet

Cimet je mirisni zimski začin koji se savršeno uklapa sa ukusom jabuke u kolačima. Osim što ima protivupalna i antikancerogena svojstva, ovaj začin snižava šećer u krvi i povećava osetljivost na insulin kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2. Osobama koje imaju povišen šećer u krvi ili dijabetes preporučuje se uzimanje cejlonskog cimeta na dnevnoj bazi.

Kardamon

Reč je o jednom od najskupljih začina na svetu, posle šafrana. U Indiji i Nepalu smatra se "kraljicom začina", a najčešće se dodaje u napitke poput čaja ili kafe. Slično kao i cimet, i kardamom snižava šećer u krvi. Osim toga, potpomaže sistem za varenje i blagotvorno utiče na  probleme sistema organa za disanje, poput astme. Poznato je i da ima antimikrobna i protivupalna svojstva.

Čili u prahu

Čili je začin poznat  po svojoj ljutini za koju se može zahvaliti aktivnoj supstanci kapsaicinu. Što više kapsaicina čili sadrži, to je ljući. Osim što će vas dobro zagrejati, čili će vas takođe podstaći da jedete sporije, a vašem organizmu će pomoći da brže sagori masnoće. Čili ima snažna protivupalna svojstva, stoga pomaže i kod artritisa i bolnih zglobova.

Kajenska paprika

Kajenska paprika takođe sadrži kapsaicin, supstanca koja telu daje toplotu. Zahvaljujući svojstvu termogeneze, odnosno stvaranja toplote u telu koja zahteva dodatnu potrošnju kalorija, kajenska paprika doprinosi gubitku kilograma. Istraživanja su pokazala da ovaj začin ubrzava topljenje masnih naslaga za 16%. Kajenska paprika podstiče rad metabolizma, čuva zdravlje krvnog sistema, snižava krvni pritisak, pomaže kod dijabetesa i masne jetre, te smanjuje rizik od moždanog udara.

Ginseng

Sibirska varijanta ovog začina veoma je popularna širom Azije i Evrope, zahvaljujući njegovim svojstvima ubrzavanja metabolizma i podizanja energije. Ginseng takođe pomaže kod umora i napetosti, pa ga možete uzimati kad god ste pod stresom.

Kurkuma

Kurkuma sadrži aktivnu supstancu kurkumin, kojoj se pripisuju brojne dobrobiti po zdravlje. Začin se preporučuje u održavanju linije nakon dijete.  Istraživanja su pokazala da kurkumin smanjuje nastanak novih masnih stanica i njihov rast, a to znači da sprečava ponovno nakupljanje kilograma. Kurkuma ima i snažna protivupalna svojstva, a poznato je da upravo upalna stanja doprinose gojaznosti.

Seme crne slačice

Seme crne slačice takođe sadrži kapsaicin, supstancu koja pomaže sagorevanje kalorija. Samo jedna kašika ovih semenki ubrzaće metabolizam za 25% u narednih nekoliko časova.