Zašto bi svakog dana trebalo da jedete suve šljive

Zašto bi svakog dana trebalo da jedete suve šljive

Suve šljive su veoma dobar izvor vitamina, pre svega vitamina A, vlakana, zatim minerala, prvenstveno kalijuma i gvožđa, zbog čega se svima preporučuje da pojedu bar po nekoliko komada ovog sušenog voća dnevno.

Foto: Shutterstock

Ipak, konzumiranje suvih šljiva se najviše savetuje osobama koje pate od zatvora i ženama u postmenopauzi.

Veoma efikasnim rešenjem u slučaju zatvora čini ih bogatstvo vlakana kako rastvorljivih tako i nerastvorljivih. Suve šljive se u ovu svrhu koriste tako što se nekoliko komada šljiva, otprilike jedna šaka, dobro opere toplom vodom, šljive se naliju hladnom vodom i ostave da stoje oko pola sata a zatim se na tihoj vatri kuvaju oko 15 minuta.

 Foto: Shutterstock

Kompot se konzumira topao, pri čemu se pije i sok i jedu šljive. Nije potrebno dodavati mu šećer. Ukoliko ne pomogne jedna šolja kompota, treba pripremiti i popiti još jednu.

Suve šljive mogu koristiti i osobe koje pate od hroničnog zatvora, pošto tako ne rizikuju nikakve moguće štetne posledice, što kod veštačkih laksativa nije slučaj.

Foto: Shutterstock

Da suve šljive nisu štetne, pokazuje i činjenica da pedijatri preporučuju da se maloj deci, pa čak i bebama, daje blagi sok od suvih šljiva, koji eliminiše grčeve u stomaku i uspostavlja normalnu peristaltiku creva.

Kada je reč o ženama u postmenopauzi, njima se konzumiranje suvih šljiva preporučuje kao prevencija osteoporoze i mogućih preloma kostiju, koji su nažalost čest pratilac smanjene gustine kostiju, kao glavnog pokazatelja osteoporoze.

Foto: Shutterstock

Da su suve šljive korisne kod problema sa gustinom kostiju u postmenopauzi, potvrdilo je i jedno istraživanje rađeno na Univezitetu na Floridi. Praćeno je zdravlje 100 žena, od kojih je njih 55 godinu dana dnevno jelo po desetak suvih šljiva, a ostalih 45 je jelo sušene jabuke.

Ispostavilo se da su žene iz prve grupe, dakle one koje su redovno jele suve šljive, imale znatno bolju gustinu kostiju od žena iz druge grupe.

Zatvoreno za komentare.