Evo kada bi žene trebalo da jedu čokoladu

Evo kada bi žene trebalo da jedu čokoladu

Istraživanje sprovedeno na 129 trudnica od 11. do 14. nedelje trudnoće, a koje je objavljeno u Society for Maternal-Fetal Medicine, pokazalo je da konzumacija malih količina čokolade, nezavisno od nivoa flavonoida, doprinosi zdravlju cirkulatornog sistema fetusa, prenosi Kidspot.

Foto: Shutterstock

Osim toga, komadić čokolade dnevno može smanjiti rizik od nastanka preeklampsije, potencijalno smrtonosnog stanja kod kojeg se kod trudnica s normalnim krvnim pritiskom naglo pojavi opasan visoki krvni pritisak. 

"Otkrili smo da konzumiranje malih količina tamne čokolade, nezavisno od toga da li sadrži visok ili nizak nivo flavonoida, od prvog tromesečja trudnoće, može dovesti do poboljšanja funkcije posteljice", rekao je autor istraživanja dr. Emanuel Bujold, profesor ginekologije i akušerstva na univerzitetu Laval u Kvebek Sitiju.

Foto: Shutterstock

Trudnice su morale da jedu 30 grama čokolade dnevno kroz razdoblje od 12 nedelja. Pola trudnica jelo je čokoladu sa visokim nivoom flavonoida, a druga polovina s niskim. Bez obzira na to kakvu su čokoladu konzumirale, imale su isti rizik za nastanak preeklampsije i visokog krvnog pritiska, kao i istu izmerenu težinu posteljice.

Međutim, otkriveno je i da je konzumacija malih količina čokolade dovela do poboljšanja u krvnoj cirkulaciji.

"Bez obzira na ovakve rezultate, u trudnoći se ne sme preterivati s čokoladom jer tako možete dobiti više kilograma, što nije preporučljivo. Dopušteno je s vremena na vreme uživati u malo čokolade, ali ne bih je preporučila za zdravu trudnoću", rekla je Lona Sandon, profesorka kliničkog nutricionizma na univerzitetu Teksas.