Zašto čokolada izaziva zavisnost i kako iskoristiti njene prednosti

Zašto čokolada izaziva zavisnost i kako iskoristiti njene prednosti

Koliko puta vam se dogodilo da kažete da ćete pojesti samo jednu kockicu ili jedan red, a na kraju pojedete celu? Zašto čokolada izaziva zavisnost?

Foto: Shutterstock

Zbog čega se mnogi ne mogu obuzdati kada je jedu i šta to u njoj izaziva zavisnost? Da li je čokolada uopšte zdrava i u kojoj meri?

Mlečna i bela čokolada su pune šećera i masti koji podstiču stvaranje dopamina

Mlečna i bela čokolada su pune prerađenih šećera, soli i masti, zbog čega i jesu toliko ukusne i upravo zbog tih sastojaka razvija se zavisnost i potreba za još čokolade, piše NBC News.

Što je hrana više prerađena, više stvara zavisnost. Nije utvrđeno zbog čega se to događa, ali oni koji rade čokoladu znaju šta je čini ukusnom, pa tako mlečna čokolada ima mnogo više šećera nego išta što prirodno sadrži šećer.

Zato ne čudi da čokolada izaziva veću zavisnost nego ostali proizvodi. Crna čokolada nije toliko popularna, jer ne sadrži šećer i mleko.

Mlečna čokolada stimuliše receptore ukusa, koji podstiču proizvodnju dopamina, koji je hormon sreće, pa joj se zbog tog osećaja stalno vraćamo.

Ovde ne pomaže ni dobra samokontrola, jer u susretu s čokoladom mozak odmah reaguje u želji za dozom dopamina i šalje vam signal da je ona dobra za vas.

Jedenje čokolade pojačava verovatnoću da će neuroni koji proizvode dopamin prestati to da čine u zdravoj meri i da će uvek očekivati podsticaj u obliku čokolade. Zbog toga se čokolada pretvara u neku vrstu droge, jer što je više jedete, to vam više treba.

Isti slučaj je i s belom čokoladom, koja tehnički i nije čokolada, jer u njoj nema kakaa.

Foto: Shutterstock

Kako iskoristiti čokoladu za poboljšanje zdravlja

Jedina čokolada koja je dobra za zdravlje je crna čokolada, koja je puna dobrih hranljivih sastojaka.

Kakao koji se koristi za izradu čokolade sadrži veliki broj biljnih bioaktivnih spojeva koji se zovu polifenoli, a prah od kakaa u sebi ima 50 miligrama polifenola po gramu. Kada kupujete čokoladu, obratite pažnju koliko kakaoa ima u sebi – što ga je više, to je bolje.

5 načina na koje je čokolada dobra za zdravlje

1) Ima antioksidanse

U čokoladi je veoma visoka koncentracija kvercetina, vrste antioksidansa, koji je dobar za sprečavanje određenih bolesti, jer ima mogućnost da uništava slobodne radikale.

2) Ima antiupalne odlike

Čokolada ima antiupalno delovanje, što može biti korisno u sprečavanju razvoja kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti.

3) Dobra je za srce i pluća

Crna čokolada sadrži velike količine teobromina, spoja koji se nalazi u mnogim proizvodima i deluje tako što opušta arterije i smanjuje krvni pritisak, pa samim tim smanjuje i rizik od srčanih bolesti. Osim toga, crna čokolada u sebi ima i teofilin, koji poboljšava rad srca i pluća.

Foto: Shutterstock

4) Poboljšava učenje

Flavanoli koji se nalaze u crnoj čokoladi podstiču protok krvi u mozgu i mogu ojačati pamćenje i učenje.

5) Poboljšava raspoloženje

Veliki broj studija ustanovio je da crna čokolada poboljšava raspoloženje. Uzrok za to su najverovatnije njen ukus i psihoaktivni spojevi koje sadrži. U njoj ima i kofeina, pa je dobra i za održavanje budnosti.

Crna čokolada ipak nije čudotvorna hrana

Iako je dobra za zdravlje u određenoj meri, crna čokolada ne može se uporediti s povrćem i voćem, a osim toga, i ona je puna masti, kalorija, kofeina i sadrži šećer.

Nutricionisti savetuju ne jesti više od 50 grama ove poslastice dnevno.