Zašto čokolada izaziva zavisnost i kako iskoristiti njene prednosti?

Zašto čokolada izaziva zavisnost i kako iskoristiti njene prednosti?

Koliko puta vam se desilo da kažete da ćete pojesti samo jednu kockicu ili jednu štanglu, a da na kraju pojedete celu tablu? Zbog čega mnogi ne mogu da se obuzdaju kada je jedu i zašto čokolada izaziva zavisnost? Da li je uopšte zdrava i u kojoj meri?

Foto: Shutterstock

Mlečna i bela čokolada su pune šećera i masti koji podstiču stvaranje dopamina

Mlečna i bela čokolada su pune prerađenih šećera, soli i masti, zbog čega i jesu toliko ukusne i upravo zbog tih sastojaka razvija se zavisnost i potreba za još čokolade, pišu NBC News.

Što je hrana više prerađena, više stvara zavisnost. Nije utvrđeno zbog čega se to dešava, ali oni koji prave čokoladu znaju šta je čini ukusnom, pa tako mlečna čokolada ima mnogo više šećera nego bilo šta što prirodno sadrži šećer.

Zato ne čudi što čokolada izaziva veću zavisnost nego ostali proizvodi. Crna čokolada nije toliko popularna jer ne sadrži šećer i mleko.

Mlečna čokolada stimuliše receptore ukusa, koji podstiču proizvodnju dopamina, koji je hormon sreće, pa joj se zbog tog osećaja stalno vraćamo.

Foto: Shutterstock

Ovde ne pomaže ni dobra samokontrola, jer u susretu sa čokoladom mozak odmah reaguje u želji za dozom dopamina i šalje vam signal da je ona dobra za vas. Jedenje čokolade pojačava verovatnoću da će neuroni koji proizvode dopamin prestati to da rade u zdravoj meri i da će uvek očekivati podsticaj u vidu čokolade.

Zbog toga se čokolada pretvara u neku vrstu droge, jer što je više jedete, to vam više treba.

Isti slučaj je i sa belom čokoladom, koja tehnički i nije čokolada, jer u njoj nema kakaoa.

Kako da iskoristite čokoladu za poboljšanje zdravlja?

Jedina čokolada koja je dobra za zdravlje je crna čokolada, koja je puna dobrih hranljivih materija.

Kakao koji se koristi za pravljenje čokolade sadrži veliki broj biljnih bioaktivnih jedinjenja koja se zovu polifenoli, a prah od kakaoa u sebi ima 50 miligrama polifenola po gramu. Kada kupujete čokoladu, obratite pažnju koliko kakaoa ima u sebi - što ga je više, to je bolje.

Foto: Shutterstock

5 načina na koje je čokolada dobra za zdravlje

1. Ima antioksidante

U čokoladi je veoma visoka koncentracija kvercetina, vrste antioksidanta, koji je dobar za sprečavanje određenih bolesti, jer ima mogućnost da uništava slobodne radikale.

2. Ima antizapaljenske odlike

Čokolada ima antizapaljensko dejstvo, što može biti korisno u sprečavanju razvoja kardiovaskulanih i neurodegenerativnih bolesti.

3. Dobra je za srce i pluća

Crna čokolada sadrži velike količine teobromina, jedinjenja koje se nalazi u mnogim proizvodima i deluje tako što opušta arterije i smanjuje krvni pritisak, pa samim tim smanjuje i rizik od srčanih bolesti. Osim toga, crna čokolada u sebi ima i teofilin, koji poboljšava rad srca i pluća.

4. Poboljšava učenje

Flavanoli koji se nalaze u crnoj čokoladi podstiču protok krvi u mozgu i mogu da ojačaju pamćenje i učenje.

5. Poboljšava raspoloženje

Veliki broj studija ustanovio je da crna čokolada poboljšava raspoloženje. Uzrok za to su najverovatnije njen ukus i psihoaktivna jedinjenja koja sadrži. U njoj ima i kofeina, pa je dobra i za održavanje budnosti.

Crna čokolada ipak nije čudotvorna hrana

Iako je dobra za zdravlje u određenoj meri, crna čokolada ne može da se poredi sa povrćem i voćem, a osim toga, i ona je puna masti, kalorija, kofeina i sadrži šećer.

Nutricionisti savetuju da dnevno ne jedete više od 50 grama ove poslastice.

Zatvoreno za komentare.