Zašto je aronija čarobna biljka i kako je konzumirati?

Zašto je aronija čarobna biljka i kako je konzumirati?

Aronija je voće koje je sve popularnije u svetu zdrave ishrane, a to ne čudi s obzirom na njene brojne zdravstvene benefite. Ovo je čarobna bobica koja mora da se nađe u vašoj ishrani. U nastavku teksta otkrijte zašto treba da konzumirate aroniju, a pročitajte i zanimljive recepate sa aronijom koji su ukusni i hranljivi.


Foto: Pixabay



Lekovita svojstva aronije


Aronija i bogatstvo njenih sastojaka očarava ljude već dugi niz godina svojim neverovatnim svojstvima. Aronija je jedno od najbogatijih voća antioksidansima, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa u organizmu. Antioksidansi su ključni za očuvanje zdravlja jer neutrališu štetne molekule koje mogu oštetiti ćelije i tkiva u telu. Sibirska aronija je posebno bogata antioksidansima poput vitamina C, E i beta-karotena.


Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C i drugih hranljivih materija, aronija može pomoći u jačanju imunog sistema i otpornosti organizma na bolesti. Vitamin C je poznat po svojoj ulozi u jačanju imuniteta i pomaže u borbi protiv infekcija. Osim toga, aronija sadrži i druge hranljive materije poput vitamina A, B kompleksa, kalijuma, magnezijuma i gvožđa, koje su ključne za održavanje zdravlja.


Antiinflamatorna svojstva aronije mogu pomoći u smanjenju upalnih procesa u telu, što je posebno korisno kod stanja kao što su artritis i upalne bolesti creva. Aronija može pomoći u ublažavanju simptoma i smanjenju upale.



Aronija može pomoći u održavanju zdravlja srca i krvnih sudova, smanjujući rizik od srčanih bolesti i regulišući krvni pritisak. Antioksidansi prisutni u aroniji pomažu u zaštiti srčanog mišića od oksidativnog stresa i smanjuju rizik od oštećenja krvnih sudova. Takođe, aronija može pomoći u regulisanju nivoa holesterola u krvi.


Zahvaljujući vlaknima koja se nalaze u aroniji, ovo voće može pomoći u regulisanju varenja i prevenciji problema kao što su zatvor i nadimanje. Vlakna su neophodna za zdravu probavu i pomažu u održavanju redovne stolice. Osim toga, vlakna mogu pomoći u održavanju zdrave telesne težine i smanjenju rizika od gojaznosti.


Aronija može pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, što je posebno važno za osobe koje boluju od dijabetesa ili imaju problema sa regulacijom šećera. Antioksidansi prisutni u aroniji mogu pomoći u smanjenju oštećenja ćelija pankreasa, organa koji proizvodi insulin, i poboljšanju insulinske osetljivosti.


Dodatni benefiti aronije


Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina A i drugih hranljivih materija, aronija može pomoći u očuvanju zdravlja očiju i poboljšanju vida. Vitamin A je ključan za održavanje zdravlja rožnjače i mrežnjače, dok antioksidansi pomažu u zaštiti očiju od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.


Antioksidanti prisutni u aroniji mogu pomoći u smanjenju znakova starenja kože, poput bora i tamnih fleka. Takođe, aronija može pomoći u hidrataciji kože i održavanju njenog zdravog izgleda.



Aronija može pomoći u detoksikaciji organizma, eliminaciji štetnih materija i održavanju zdravlja jetre. Jetra je ključni organ za detoksikaciju organizma i aronija može pomoći u poboljšanju njenih funkcija. Antioksidansi prisutni u aroniji pomažu u zaštiti jetre od oksidativnog stresa i smanjenju rizika od oštećenja.


Zahvaljujući svojim hranljivim sastojcima, aronija može pomoći u poboljšanju sportske izdržljivosti i oporavku mišića nakon napornih treninga što će unaprediti vaš život. Aronija sadrži hranljive materije poput vitamina C, kalijuma i antioksidanata koji pomažu u smanjenju mišićnog umora, poboljšanju izdržljivosti i ubrzanju procesa oporavka mišića.


Neka istraživanja su pokazala da aronija može imati antikancerogeno dejstvo i smanjiti rizik od određenih vrsta kancera, kao što su karcinom debelog creva i karcinom dojke. Antioksidansi prisutni u aroniji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja i smanjenju rizika od razvoja kancera. Međutim, važno je napomenuti da aronija nije lek za kancer i da je neophodno konsultovati se sa stručnjakom za dodatne informacije.


Aronija može pomoći u poboljšanju mentalne funkcije, koncentracije i pamćenja, zahvaljujući antioksidantima koji štite mozak od oksidativnog stresa. Antioksidansi pomažu u održavanju zdravih moždanih funkcija i smanjenju rizika od neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Redovna konzumacija aronije može doprineti očuvanju kognitivnih funkcija i mentalnog zdravlja.


Foto: Pixabay


Recepti sa aronijom


Pored toga što je veoma zdrava, aronija je i veoma ukusna, pa su mnogobrojni recepti prava poslastica, a u nastavku vam predstavljamo neke od njih:


Aronija Smoothie


Sastojci:



- 1 šolja svežih bobica aronije

- 1 šolja zamrznutog bobičastog voća (maline, borovnice)

- 1 šolja bademovog mleka

- 1 kašičica meda



Uputstvo za pripremu:


Ubacite sve sastojke u blender i blendirajte dok ne dobijete glatku smesu. Poslužite u čaši sa slamkom i uživajte u osvežavajućem ukusu aronije.


Salata sa aronijom


Sastojci:


- 2 šolje svežeg spanaća

- 1 šolja bobica aronije

- 1/2 šolje oraha

- 1/4 šolje feta sira

- 2 kašike maslinovog ulja

- 1 kašika balzamiko sirćeta

- So i biber po ukusu


Uputstvo za pripremu:


U velikoj posudi, pomešajte spanać, aroniju, orahe i feta sir. U manjoj posudi, umutite maslinovo ulje, balzamiko sirće, so i biber. Prelite preko salate i pažljivo promešajte. Poslužite kao prilog ili kao lagani obrok.


Mafini sa aronijom


Sastojci:


- 2 šolje brašna

- 1/2 šolje šećera

- 2 kašičice praška za pecivo

- 1/2 kašičice soli

- 1 šolja mleka

- 1/4 šolje ulja

- 1 jaje

- 1 šolja bobica aronije


Uputstvo za pripremu:


U jednoj posudi, pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi, umutite mleko, ulje i jaje i polako dodajte u suve sastojke dok pažljivo mešate. Na kraju, dodajte bobice aronije i lagano promešajte. Sipajte smesu u kalupe za mafine i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.


Uživanje u aroniji može biti ukusno i korisno za celokupno zdravlje. Iskoristite sve prednosti ove čarobne biljke i unesite je u svoju ishranu.

Затворено за коментаре.