Zašto je dobro svakodnevno konzumirati cveklu

Zašto je dobro svakodnevno konzumirati cveklu

Štiti unutrašnje organe, smanjuje hronične upale koji uzrokuju rak, vaskularne bolesti i zakazivanje rada srca.


Foto: Pexels



Cvekla je često zanemarivano korenasto povrće s kojim teško koje može da se meri kada je reč o zdravstvenim benefitima. 


Konzumiranje soka od cvekle smanjuje krvni pritisak u toku nekoliko sati. Sastojci cvekle, poput kiseonikovog oksida, šire žile i pojačavaju protok krvi. 


Foto: Pexels



Istraživanje je pokazalo da konzumiranje 500 grama soka od ovog povrća u samo nekoliko sati smanji povišeni pritisak.


Istraživanja su pokazala da ako pre vežbanja popijete sok od cvekle prosečni čovek će da vežba 16% duže – cvekla doslovno pojačava izdržljivost i smanjuje postotak iskorišćenosti kiseonika.


Foto: Pixabay


Cvekla je takođe odličan izvor betaina, nutrijenta koji štiti ćelije, proteine i enzime od spoljašnjeg stresa.


Štiti unutrašnje organe, smanjuje hronične upale (koji uzrokuju rak, vaskularne bolesti i zakazivanje rada srca), simptome vaskularnih bolesti i štiti od mnogih hroničnih bolesti.



Cvekla je bogata fitonutrijentima koji, ne samo da joj daju prepoznatljivu boju, već štite od raka. 


Foto: Shutterstock


Svojstva povrća istražuju se i u kontekstu lečenja raka dojke, prostate i pankreasa. Sastojci u cvekli takođe su od krucijalne važnosti za detoksikaciju organizma, tačnije za fazu u kojoj se toksini razgrađuju i vežu uz druge molekule kako bi se izbacili iz tela.


Lišće cvekle, koje većina ljudi baca, takođe je izrazito zdravo, a ima više gvožđa nego spanać. Krcato je cinkom, vlaknima, magnezijumom i drugim važnim nutrijentima.

Затворено за коментаре.