Zašto je džem od borovnica neizostavni deo svakog leta

Zašto je džem od borovnica neizostavni deo svakog leta

Borovnice su bobičasto voće koje svakako treba da uvrstite u ishranu, s obzirom na to da su veoma hranljive i da imaju brojne blagodeti za ljudsko zdravlje. Naime, borovnice su bogate voćnim kiselinama, kao što su limunska i jabučna, kao i taninima, avonoidima i antocijaninima.

Foto: Shutterstock

Plod borovnice takođe sadrži veliku količinu šećera, vitamina C, proteina i minerala, poput kalijuma, natrijuma, mangana, hroma, gvožđa i bakra.

Jedan od načina konzumiranja ovih izuzetno zdravih bobica je u obliku džema. Džem od borovnice možete napraviti sami u svom domu.

Foto: Shutterstock

U ovom tekstu ćemo vam dati recept za domaći džem od borovnice, koji se veoma jednostavno sprema i u čijem ćete ukusu istinski uživati.

Potrebni sastojci:

– 300 g svežih ili zamrznutih borovnica,
– 200 g sitnog kristal šećera,
– 100 ml vode.

Priprema

Operite i očistite borovnice, a zatim ubacite u šerpu srednje veličine i prelijte vodom. Kuvajte na laganoj vatri, uz povremeno skidanje pene koja se stvara na površini.

Da li je džem gotov možete proveriti posle pola sata, tako što ćete kašičicu staviti na hladan tanjirić i ostaviti da se ohladi. Ako je previše tečan, nastavite sa kuvanjem i kasnije ga ponovo testirajte. Ovoj količini džema je potrebno u proseku 40 minuta da se skuva, mada može i manje.

Kada džem dostigne željenu gustinu, odmah ga sipajte u manju teglu, koju ste prethodno oprali i sterilisali. Zatvorite poklopcem i ostavite da se ohladi. Džem čuvajte na hladnom mestu.

Imajući u vidu činjenicu da borovnice koje dolaze do naših domova prelaze dug put od branja, utovaranja, istovaranja, pakovanja, odlaganja izlaganja i prepakivanja, one gube svoja nutritivna svojstva i više ne predstavljaju tako zdrave namirnice. Ipak, rešenje nudi Beobašta sa svojim džemom napravljenim od borovnica koje stižu direktno sa njihovih plantaža.

Najzdraviji džem koji možete pronaži na našem tržištu ne sadrži konzervanse koji produžavaju rok trajanja ili aditive koji maskiraju gubitak dragocenih vitamina.

U ukusu ove zdrave prirodne poslastice će uživati cela porodica, a najviše oni najmlađi.