Zašto je jod ključan za imunitet? 

Zašto je jod ključan za imunitet? 

Počinje sezona gripa i respiratornih infekcija. U isto vreme broj obolelih od Covid-19 svaki dan vrtoglavo raste . 

Foto: Shutterstock

Maria van Kerhove, zvaničnica Svetske zdravstvene organizacije WHO zadužena za COVID-19, upozorava na opasnost poklapanja epidemije korona virusa i gripa a sve to upućuje na još jednu, novu brigu.

COVID 19 i grip jesu različite zarazne bolesti ali mogu imati slične simptome (groznica, kašalj, otežano disanje). 

Upravo je zato važno sprečiti grip vakcinom a posebno voditi računa o svom zdravlju, zdravo se hraniti i poštovati preporučene mere .

Kako kaže Dr Geri Voren, u ovom momentu ključno je povećati unos joda. Na ovaj način možemo da zaštitimo sebe i to mora biti osnovna aktivnost. 

To je vrlo lako: podignite dnevni unos joda na 30mcg / kg - sigurna gornja granica koju je odredila Svetska zdravstvena organizacija – WHO.

Svakodnevnim unosom joda omogućavamo našem organizmu da  vrši tri važne funkcije u borbi protiv kovida, deaktivacijukoronavirusa u nosu prisustvom dovoljno joda u nosnoj sluzi,deaktiviranje koronavirusa još na koži jodom iz znoja i ono što je možda i najvažnije, jod učestvuje u apoptozi (ćelijskoj smrti) ćelija zaraženih covidom.

Unosom od 1,5 do 2,4 miligrama joda dnevno (zavisno od telesne težine) ojačavamo naš imuni sistem, u borbi protiv gripa. 

Takođe, smanjujemo mogućnost prenosa Covida-19, a samim tim i smrtnosti. Najbolji izvori joda su alge, morska riba i jodirana so.