Zašto je važno da jedete banane tokom jeseni i zime

Zašto je važno da jedete banane tokom jeseni i zime

Ako se pitate da li treba da da ih jedete, danas imamo za vas 5 odličnih razloga u korist banana. Nutricionisti nazivaju banane najkorisnijim plodovima, jer savršeno mogu da zasite telo korisnim mikroelementima, energijom i čak pomažu u borbi protiv bolesti.

Foto: Shutterstock

Evo i kako će vam banane pomoći i tokom hladnijih dana.

Protiv depresije

Foto: Shutterstock

Hladna sezona - snažan izvor melanholije, tuge i depresije. Ako vam ovi "neprijatni prijatelji" još uvek dolaze u posetu - jedite banane. Njihova sjajna žuta boja sama po sebi podiže raspoloženje, a plod banane sadrži mnoge aminokiseline i vitamine, koji doprinose stvaranju hormona sreće "serotonina" u ljudskoj krvi, koja se bori protiv negativnih osećanja i dovodi do dobrog raspoloženja.

Protiv hipertenzije

Foto: Shutterstock

Zbog bogatog sadržaja kalijuma, banane imaju veoma blagotvoran efekat na kardiovaskularni sistem. Pomažu kod povećanog pritiska pod različitim faktorima, uključujući promene temperature, magnetske oluje i tako dalje. Stoga, ljudi koji pate od visokog krvnog pritiska, neophodno je da koriste banane u svakodnevnoj ishrani. 

Za energiju

Foto: Shutterstock

Banane su veoma hranljive, savršeno vraćaju snagu nakon fizičkog napora, tako da su dobre nakon treninga u teretani. Ali treba imati u vidu da se banana ne može lako razgraditi, tako da ipak ne preterujte sa ovim voćem.

Za kožu

Foto: Shutterstock

U bananama je prisutan vitamin E, koji je vrlo koristan za žene, jer održava dobro stanje kože, čineći je glatkom i sjajnom.

Kod menstrualnih tegoba

Foto: Shutterstock

Bogat sastav banane će pomoći u otklanjanju bolova tokom kritičnih dana, a takođe pomaže u smanjenju krvarenja tokom menstruacije.