Zašto je važno da jedete beli luk i to na prazan želudac?

Zašto je važno da jedete beli luk i to na prazan želudac?

Beli luk se odavno pokazao kao dobar u prevenciji mnogih bolesti, ali i kao neizostavan sastojak narodne medicine. Ne zovu ga slučajno prirodnim antibiotikom. I ako ga pravilno koristite, i sami ćete se uveriti u njegovu lekovitost.

 Photo: Pixabay

Naziv je opravdao svojim sastavom, odnosno bogatsvom aktivnih sastojaka blagotvornih za organizam.

Lekovite materije, njih oko 400, najvećim delom nalaze u lukovici, a najvažnije među njima su vitamini A, B1, B2 i C, minerali kalijum, fosfor, selen, supor, jod, eterična ulja,  aminokiseline, inulin, adenozin i naravno alicin, sastojak koji belom luku daje snažno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično i antiparazitsko dejstvo.

Lekovitost belog luka poznata je od davnina, pa se u narodnoj medicini koristi za lečenje prehlada, upala grla, sinusa i upale pluća, kod ublažavanja srčanih i reumatskih tegoba, glavobolje, nesanice... 

Photo: Pixabay

Zbog snažnog anitoksidativnog svojstva beli luk jača imuni sistem.

Njegova lekovita svojstva koristi i farmaceutska industrija za pravljenje raznih preparata.

Ali ipak, beli luk bi trebalo da jedete sirov jer tako ima najjači pozitivni uticaj na organizam.

Pre konzumiranja potrebno je samo da čen belog luka očistite i pritisnete kašikom kako biste podstakli lučenje moćnog alicina. Posle 15 minuta spreman je za jelo.

I  ono najvažnije - uzmite čen belog luka na prazan stomak. Na taj način samo povećavate njegovu moć, jer su štetne bakterije podložnije delovanju aktivnih sastojaka iz luka. 

Photo: Shutterstock

U kombinaciji sa medom, beli luk daje najbolje rezultate. Iseckajte dva-tri čena belog luka i izmeđajte sa kašikom meda. Konzumirajte ovu mešavinu svakog dana na prazan želudac nedelju dana i bićete potpuno preporođeni.

Dnevno bi trebalo da konzumirate tri čena belog luka. Ova preporuka se odnosi na većinu ljudi.

Međutim, veće količine belog luka i čestu konzumaciju trebalo bi da izbegavaju ljudi sa izuzetno niskim pritiskom, pacijenti pred operacijom ili oni sa bolesnom jetrom, trudnice i oni kojima je to savetovao lekar.

Photo: Pixabay

Jedina mana belog luka je neprijatan zadah posle konzumiranja, što je mnogima razlog da ga ne jedu.

Greška! Jedite beli luk, a zadah će ublažiti žvaka, listić nane, peršun, žalfija, karanfilić...

Zatvoreno za komentare.