Zašto nam je vitamin B12 toliko važan i šta sve može da izazove njegov manjak?

Vitamin B12 je jedan od esencijalnih vitamina, onih koji su nam neophodni da bismo mogli da funkcionišemo, ali organizam ne može da ga stvara sam.

 Foto: Pixabay

Primarni izvori ovog vitamina su namirnice životinjskog porekla, tako da B12 često nedostaje veganima i vegetarijancima. Manjak vitamina B12 tokom dužeg vremenskog perioda može da izazove niz problema sa fizičkim i mentalnim zdravljem.

Zašto nam je potreban vitamin B12?

Poznat i kao kobalamin, vitamin B12 nam je neophodan za mnoge telesne funkcije, uključujući i rad nervnog sistema. Osim toga, važan je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, koja prenose kiseonik kroz telo, zahvaljujući proteinu hemoglobinu koji sadrže.

Zajedno sa folatima i vitaminom B6, B12 je "odgovoran" za zdrave ćelije crvene krvne loze, objašnjava za "Indipendent" dr Rijanon Lambert.

"Ključan je u prevenciji anemije i za održavanje zdravog nervnog sistema", kaže ona.

 Foto: Pixabay

Jedna od posledica manjka ovog vitamina je i stvaranje abnormalno velikih crvenih krvnih zrnaca koja onda ne mogu dovoljno efikasno da "transportuju" kiseonik po telu. Kao posledica ovog stanja mogu se javiti izuzetan umor, manjak energije, ranice u usnoj duplji, slabost u mišićima, ali i poremećaji vida.

Studije su pokazale da manjak vitamina B12 može da utiče i na mentalno zdravlje, izazivajući probleme sa pamćenjem i rasuđivanjem, a u nekim slučajevima i depresiju. Osim toga, ako ne unosite dovoljno vitamina B12 smanjuje se gustina kostiju, što povećava rizik od osteoporoze.

U težim slučajevima, manjak ovog vitamina može da izazove komplikacije kao što su privremeni infertilitet, tegobe u trudnoći i problemi u radu srca. Ovaj vitamin naročito je važan u trudnoći jer nizak nivo vitamina B12 povećava rizik od deformacija ploda.

 Foto: Shutterstock

"Zbog svega ovoga je važno da se manjak vitamina B12 prepozna na vreme i tretira što je moguće brže", kaže dr Lambert.

"Iako mnogi od ovih problema nestaju čim se pojača unos ovog vitamina, neka stanja mogu postati hronična ukoliko se manjak ne nadoknadi što je moguće pre."

Šta bi trebalo da jedemo da bismo smanjili rizik od manjka vitamina B12?

Vitamin B12 nalazi se pre svega u namirnicama životinjskog porekla kao što su meso, mleko, sirevi i jaja. Očigledno, ovo vegetarijance i vegane ili osobe koje prosto ne vole naročito proizvode iz ovih grupa namirnica, izlaže povišenom riziku od nedovoljnog unosa ovog vitamina.

 Foto: Shutterstock

U tom slučaju, preporučuje se uzimanje suplemenata koji sadrže B12, a u težim slučajevima, lekar može prepisati i injekcije ovog vitamina.

Šta još može da izazove manjak ovog vitamina?

Ukoliko je vaša ishrana uravnotežena i raznovrsna, ipak se može dogoditi da vam fali vitamina B12 ukoliko uzimate određene lekove. Apsorpciju ovog vitamina snižavaju i određeni lekovi kao što su inhibitori protonske pumpe (koriste se za lečenje pojačanog lučenja želudačne kiseline), ili antikonvulzanti (za lečenje konvulzivnih napada različitih vrsta).

Pročitaj još