Zašto samo sirova hrana nije dovoljna za normalno funkcionisanje organizma?

Zašto samo sirova hrana nije dovoljna za normalno funkcionisanje organizma?

Sve se više priča o ishrani samo sirovom, neprerađenom hranom i kako je ona rešenje za prevenciju i lečenje brojnih bolesti današnjice. Istina je da ona ima svoje dobre i loše strane, pa lekari savetuju da je najbolje kombinovati hranu, tj. konzumirati i presnu i kuvanu hranu.

Foto: Pixabay

Dobra strana sirove hrane je što ona, pošto je biljnog porekla, puna vitamina i enzima. Presne namirnice sadrže i dosta vlakana, neophodnih za dobru probavu. Konzumiranjem neprerađene hrane, u namirnicama se čuvaju i vitamini i prirodni enzimi, koji se obradom u velikoj meri uništavaju. Dobre strane ove hrane su i to što sadrži malo loših masti i malo šećera.

Foto: Shutterstock

Međutim, nizak nivo masnoća ima i svoju lošu stranu, budući da je masnoća ljudskom organizmu neophodna kao izvor energije. I malo kalorija koje sadrži ova hrana može da bude problem što dovodi do toga da osobe koje se hrane isključivo njome ostanu sitne. 

Foto: Shutterstock

Velika mana presne hrane je i to što je veoma siromašna vitaminima D i B12, ali i kalorijama, pri čemu treba znati da je vitamin B12 ključan vitamin za održavanje nivoa energije i neophodan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, prenosnika kiseonika do mišića.

Zatvoreno za komentare.