Zašto treba svakodnevno da jedemo grožđe?

Zašto treba svakodnevno da jedemo grožđe?

Grožđe, koga je sada u izobilju na pijacama i supermarketima, prava je riznica vitamina i minerala. Posebno se izdvaja crno grožđe, jer su svi njegovi delovi korisni za ljudsko zdravlje.

Foto: Shutterstock

Obiluje vitaminima A, B6, B i folnom kiselinom. U 100 grama grožđa nalazi se četvrtina preporučene dnevne količine vitamina C. 

Gvožđe je bogato kalijumom, kalcijumom, fosforom, manganom. Flavonoidi iz ljuske kao i resveratrol, osim što su antioksidansi, deluju i protiv upala. Resveratrol takođe sprečava srčana oboljenja, poboljšava cirkulaciju i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

Foto: Shutterstock

Grožđe je odličan prirodni diuretik i pospešuje funkciju bubrega. Lako se vari i u slučaju probavnih tegoba deluje kao dobar, prirodni laksativ.

Semenke iz grožđa su bogate polifenolima, a ulje iz njih uklanja fleke na koži. Grožđe sadrži lako svarljive šećere, koji brzo nadoknađuju utrošenu energiju.

Zatvoreno za komentare.