Poznato je da je čulo ukusa žena tokom trudnoće prilično osetljivo, pa tako neku hranu odbacuju, dok se druge ne mogu zasititi. Među tom drugom hranom se nalaze i kiseli krastavci.
Foto: Shutterstock
Stara priča o ljubavi trudnica prema kiselim krastavcima nije mit nego stvarnost. Znate li odakle zapravo izvire potreba za njihovom konzumacijom?
Sve je "zakuvala" majka priroda. Naime, trudnice prirodno počinju da osećaju potrebu za hranom koja će ih stimulisati.
Foto: Pixabay
Nemački stručnjaci kažu da je zbog toga sasvim logično da posežu za kiselim krastavcima, ali i drugim ukiseljenim namirnicama jer one zbog velike količine vitamina C koju sadrže u sebi pružaju stimulaciju umornom organizmu.
Zahvaljujući istom vitaminu takođe pomažu u apsorpciji gvožđa ili pak kalcijuma koji stimuliše rast kostiju i zato je i te kako važan tokom trudnoće.
Foto: Pixabay
Neke ukiseljene namirnice poput haringi takođe stimulišu proizvodnju neurotransmitera serotonina, prirodnog "podizača" raspoloženja.
Stručnjaci takođe veruju kako je žudnja za nekom namirnicom verovatno način na koji telo poručuje da je određena hrana zapravo dobra za tu osobu.