"Zavisnost od šećera je merljiv, fiziološki fenomen od kojeg mnogi pate," kaže doktor Ken Beri. Šećer u svim njegovim oblicima ne samo da dodaje kilograme, već i istraživanja pokazuju da povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2 - čak može povećati i rizik za neke vrste raka.
Foto: Shutterstock
Zavisnost od šećera nije šala - mozak se može ponovo spojiti da bi tražio šećer, a vi možete završiti sa simptomima povlačenja kada ne dobijete dovoljno slatkih stvari.
"Zavisnost od šećera je merljiv, fiziološki fenomen od kojeg mnogi pate," kaže doktor Ken Beri. "Previše doktora i dijetetičara poriče njegovo postojanje, što je veoma nesrećno. Zavisnost od šećera mnogim ljudima otežava da naprave poboljšanja u ishrani koja su potrebna za poboljšanje njihovog zdravlja."
Pazite na znakove koji vam ukazuju da jedete previše šećera. Evo kako da shvatite da li je vaša "ljubav" prema slatkom samo navika ili ipak zavisnost:
Neki ljudi sa zavisnošću od šećera mogu prepoznati da jedu previše, ali umesto da pronađu načine da ih smanje, oni to kriju. "Izgovori ili sklapanje dogovora sa sobom u vezi sa slatkišima i desertima je definitivan znak zavisnosti od šećera", kaže dr Beri. "Niko ne skriva brokoli u ormaru; ako sakrijete slatkiše, ili se prikradete da ih pojedete, imate zavisnost od šećera."
Kao i kod mnogih zavisnih ponašanja ili supstanci, vaša tolerancija na slatkiše može vremenom da se gradi. "Znak zavisnosti od šećera je potreba da se više zadovolji želja", kaže Erin Akej, nutricionista i šef kuhinje. "U početku je jedna kugla sladoleda sasvim dovoljna, ali kako postajete sve više zavisni, potrebno vam je sve više i više da biste se zasitili slatkog.
Foto: Shutterstock
Siti ste nakon obilnog obroka, ali još uvek imate mesta za veliki komad torte? Znak broj 1 da imate zavisnost je to što jedete slatko kada zapravo i niste gladni", kaže Lisa Rejčel Šnajder, intuitivni trener ishrane i osnivač metode Beautiful Badass.
"Nakon velikog unosa slatkog u organizam, šećer u krvi će pasti jer insulin ubacuje sav taj šećer u ćelije kako bi se sprečilo oštećenje šećerom", objašnjava Karolin Din, stručnjak za zdravlje, dijetu i ishranu. "Taj pad nivoa šećera uzrokuje nisku količinu šećera u krvi i više žudnje."
Osećaj krivice zbog konzumiranja hrane može biti znak poremećaja u ishrani. Ako se sramotite zbog svoje šećerne navike, možda ćete želeti da o tome razgovarate sa svojim lekarom ili terapeutom. Pazite na te tihe znakove da možete imati poremećaj u ishrani.