Zbog ovih navika nikako ne uspevate da smršate

Da li i vi spadate u grupu onih koji su isprobali sve moguće dijete, uključujući i one bez ugljenih hidrata, masti ili sa minimalnim unosom proteina?

Ako ste se striktno držali mnogih dijeta brojeći kalorije i mereći svaki zalogaj i na kraju su se svi vaši pokušaji da izgubite kilograme završili neuspešno, verovatno ste i sami na kraju shvatili da nešto nije u redu sa vašim planom ishrane. 

Upoznaćemo vas sa 5 grešaka koje većina nas pravi kada želi da izgubi na težini.

Unosimo proteine i ugljene hidrate zasebno

Poštovaoci dijeta koje se oslanjaju na zaseban unos proteina i ugljenih hidrata, pogrešno su informisani da će unosom raznolike hrane, njen deo ostati u vašem telu. Telo ne funcioniše na takav način.

Želudačna kiselina koja se nalazi u vašem stomaku onemogućava da se hrana zadržava u organizmu, a dvanestopalačno crevo je u mogućnosti da savršeno obradi proteine, ugljene hidrate i masti u istom trenutku. Šta više, za obradu proteina i ugljenih hidrata zaduženi su različiti enzimi.

Zato zaboravite na odvajanje hrane, jer ćete u suprotnom imati problema sa sistemom za varenje, a samim tim i sa stomakom.

Ne koristimo nož prilikom obroka

Da bi od želuca do mozga došla informacija da smo nešto pojeli i koliko, potrebno je 20 minuta. Neretko se dešava da u toku tih 20 minuta, a nekada i pre, pojedemo i više nego što nam je potrebno. Naš mozak kasnije može da registruje jedino to da smo se prejeli.

Svako jelo isecite na male delove i koristite nož kada god ste u prilici. Na ovaj način ćete jesti sporije i doprineti varenju, a i činiće vam se da ste pojeli više nego što zaista jeste.

Jedemo previše zdrave hrane

Da li i vi mislite da ako jedete samo salate, ribu i sveže voće, ne morate brinuti o suvišnim kilogramima? Nažalost, to nije tačno.

Jedna supena kašika maslinovog ulja sadrži oko 150kcal, koliko i polovina većeg avokada. Ako tome dodate i salatu od paradajza, krastavca i semenki bundeve, lagana užina od povrća pretvara se u pravu večeru od 500kcal.

Istraživanja su pokazala da je prejedanje, nebitno da li jedete slatkiše ili povrće, rizično po vaše zdravlje i da takođe utiče na obim struka. Ako želite da ostanete u formi, uvek obratite pažnju na veličinu porcije.

Zavisni smo od detoks dijeta

Sveži sokovi i smutiji su korisni za vaš organizam, ali ne i kada se vaša dijeta sastoji isključivo od njih. Ako se držite ovih dijeta, vaše telo gubi vodu i mišićnu masu umesto masti. Na kraju ćete, u kratkom roku, povratiti sve kilograme koje ste izgubili.

Zamenite sokove voćem i povrćem onakvim kakvim zaista jesu. Jedino će na taj način vaše telo dobiti potrebnu količinu vitamina i vlakana, što je veoma bitno za pravilno varenje.

Brojimo kalorije

Da li ste i vi opsednuti kalorijama? Ako imate naviku da pogledate poleđinu proizvoda i često odustanete od kupovine zbog brojeva u nutritivnoj tabeli, znači da jeste. Vođeni pravilom da se ne sme unositi više kalorija nego što se može potrošiti, često bivamo preopterećeni. Istina je da ne možemo tačno izračunati koliko kalorija će naše telo utrošiti, odnosno sagoreti tokom dana. Iz tog razloga vam brojanje kalorija neće pomoći pri skidanju suvišnih kilograma.

Važno je da pri kupovini nekog proizvoda, obratite pažnju na to koliko je zdrav i na količinu vitamina i mikronutrijenata, umesto brojanja kalorija. Ne zaboravite da je šaka badema zdravija od pola čokolade, iako oba proizvoda sadrže 300kcal.

Pročitaj još