Zbog ovoga nikada ne treba da držite noge prekrštene!

Zbog ovoga nikada ne treba da držite noge prekrštene!

Kada osobe ženskog pola sede, posebno ukoliko su u suknji ili haljini, automatski prekrste noge. To uglavnom deluje ženstveno, čak i zavodljivo, dok je nogama svakako udobno.

Ipak, podelićemo sa vama nekoliko informacija i garantujemo da ćete, nakon što ih pročitate, dobro razmisliti kada naredni put odlučite da prekrstite noge.

1. Utvrđeno je da paralizu nerva u nozi u najvećoj meri izazivaju prekrštene noge. Naravno, to bi se moglo dogoditi ukoliko satima sedite u tom položaju.

2. Istraživanja su pokazala i da višečasovno sedenje sa prekrštenim nogama povećava krvni pritisak. Ukoliko vam je krvni pritisak inače povišen svakako izbegavajte ovaj položaj nogu.

Ovo bi se moglo objasniti tako što kada su kolena jedno preko drugog, krv se šalje od nogu ka grudima, a velika količina se ispumpava iz srca. Samim tim, krvni pritisak biva povišen.

Takođe, moguće je da se otpornost krvi poveća kada se mišići i zglobovi ne pomeraju. Mnogo je bolje kada su noge savijene oko članka nego kada su prebačene jedna preko druge.

3. Ovaj položaj može dovesti do karlične neuravnoteženosti. Naime, kako je u tom položaju unutrašnji mišić butine kraći, a spoljni duži, postoji mogućnost da zglob iskoči iz svoje pozicije.

4. Iako su izražene vene na nogama nasledne, dugo sedenje prekrštenih nogu takođe može izazvati ovo stanje.

U krvnim sudovima postoje mali ventili koji sprečavaju da krv teče u pogrešnom pravcu. Kada su noge prekrštene pritisak u venama raste i sprečava protok krvi. Samim tim, krv se skuplja u nogama i vene dobijaju nabubreli izgled.

5. Ukoliko svaki dan sedite prekršenih nogu duže od tri sata, rizikujete bolove u donjem delu leđa, vratu, tegobe sa kukovima i deformitet u razvoju.

Na vama je da li ćete radije prebaciti nogu iza noge ili ih savijene staviti u jednu stranu ili ćete i dalje prekrštati noge.

U nekim situacijama i ukoliko traje kratko nije opasno, međutim, ukoliko svakodnevno sedite na ovaj način, zaista mnogo rizikujete. Obratite pažnju!

Izvor: Story.rs