Zašto bi trebalo češće piti jogurt

Zašto bi trebalo češće piti jogurt

Pijete jogurt tek ponekad? Evo zašto bi trebalo češće piti jogurt! Ispijanje šolje jogurta dnevno može da smanji rizik od razvoja raka pluća, pokazala je nova studija.

Foto: Shutterstock

Naučnici su utvrdili da oni koji imaju ovu naviku imaju i 20 odsto niži rizik od raka pluća, u poređenju sa onima koji ne konzumiraju jogurt svakog dana. Osim toga, istraživanje je pokazalo da je rizik od raka pluća kod onih koji uz jogurt unose i namirnice bogate vlaknima, niži za više od 30 odsto.

Studije su do sada pokazale da neki probiotici, bakterije koje se nalaze u jogurtu, imaju antizapaljenska dejstva i da štite od raka.

Iako neki savetuju maksimano smanjenje unosa mlečnih proizvoda zbog toga što sadrže zasićene masti kojie povećavaju nivo holesterola, naučnici ističu da ovi proizvodi sadrže i brojne nutrijente – uključujući kalcijum, kalijum, magnezijum, vitamine K1 i K2, kao i probiotike, što je sve važno za zdravlje.

Neke ranije studije su pokazale i da je konzumiranje mlečnih proizvoda, posebno sira i jogurta, povezano sa nižim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Foto: Shutterstock

Za potrebe najnovije studije, tim naučnika je analizirao 10 istraživanja iz SAD, Evrope i Azije, u kojima je ukupno učestvovalo 1,44 miliona ljudi. Analizirali su njihov unos vlakana i jogurta, a zatim pratili koliko je njih obolelo od raka pluća.

Ispostavilo se da je kod onih koji su svakodnevno pili po šolju jogurta rizik od raka pluća niži za 19 odsto, a kod onih koji unose dosta vlakana kroz voće, povrće, hleb, bez obzira na konzumaciju jogurta, rizik je bio manji za 15 odsto. Kod učesnika koji svakodnevno piju jogurt i jedu namirnice bogate vlaknima, rizik je bio niži za čak 33 odsto!

Naučnici veruju da je efekat takav zbog prebiotika koji se nalaze u namirnicama bogatim vlaknima i probiotika u jogurtu.

Ostavi komentar