Zdrava ishrana: Šta je organska hrana i kako je prepoznati?

Zdrava ishrana: Šta je organska hrana i kako je prepoznati?

Pojam organske hrane pojavio se još devedesetih godina kao oblik “prirodnog” uzgajanja namirnica. Od tada, tržište ovako gajenih agrikultura, raste vrtoglavom brzinom.

Foto: Shutterstock

Na primer, organska proizvodnja u 2011. godini primenjivala se na približno 37 miliona hektara, što predstavlja oko 0,9% svetskih obradivih površina.

Organska hrana je proizvedena po principima organske poljoprivrede. To znači bez korišćenja savremenih veštačkih dodataka kao što su pesticidi i hemijska đubriva. Ona ne sadrži genetski modifikovane organizme i nije tretirana zračenjem, industrijskim rastvaračima ili hemijskim prehrambenim aditivima. Tako bi bar trebalo da bude.

Sa trendom zdrave ishrane, koji je preplavio svet, stigla je i moda organskog uzgoja, pa su organski proizvodi dobili svoje kraljevsko mesto. Ali, budući da je takva hrana skoro duplo skuplja od konvencionalne, kraljevska pozicija ubrzo je postala mesto za sve one koji žele uštedu na ulaganju u skup organski uzgoj, ali da ipak dobiju nalepnicu na proizvod.

Drugim rečima, sjajan poligon za sve vrste manipulacija. Na taj način, organska hrana izazvala je pažnju i pokrenula mnogo pitanja.

Koja je razlika između konvencionalne i organske hrane? Da li je konvencionalna hrana lošijeg kvaliteta? Kako da prepoznamo organsku hranu? Da li nam nalepnice garantuju kvalitet? Kakvi su zakoni u Srbiji? Šta je bolje konzumirati? Šta treba davati deci?

Na ova i druga pitanja, za portal DDL, o organskim proizvodima, govorio je Uroš Davidović, voditelj kultne emisije Bolja zemlja koja se emituje na Happy TV, u intervjuu koji možete pogledati u nastavku.

Zatvoreno za komentare.