Zdravlje i biciklizam - prednosti vožnje bicikla

Zdravlje i biciklizam – prednosti vožnje bicikla

Pored toga što je dobra za očuvanje životne sredine, zbog smanjenja emisije ugljendioksida, redovna vožnja bicikla pospešuje izglede za duži životni vek.

Foto:Shutterstock

Ovo je sjajna vest za sve one kojima je teško da uspostave rutinu vežbanja, a verovatno vam je odranije poznato da vožnja kola često povlači višak kilograma.

Znate šta vam je činiti, ukoliko želite da izbegnete kardiovaskularne probleme, ali ovakva vrsta rekreacije donosi i druge blagodeti.

Koje su prednosti vožnje bicikla i kako konkretno to utiče na poboljšanje vašeg zdravlja?

Pola sata dnevno za dug život

Pre 10 godina na Tajvanu je sprovedeno istraživanje na temu životnih navika, u kome je učestvovalo 400.000 ljudi.

Reč je o procesu koji je trajao punih 8 godina, a rezultati su pokazali da je 15 minuta vožnje bicikla na dnevnom nivou dovoljno da se životni vek produži za 3 godine.

Interesantno je da se ispitanici nisu pokazali kao velike atlete, već naprotiv, prepoznali su značaj umerene, ali redovne rekreacije.

Druga studija, ovoga puta u Norveškoj, dala je sličan presek stanja.

Analizom dobijenog uzorka, istraživači su uočili da muškarci starosti između 70 i 80 godina, koji dnevno izdvoje pola sata za vožnju bicikla ili razgibavanje, žive duže u proseku 5 godina.

Povećanje mišićne mase i kvalitetniji san

Foto:Shutterstock

Zamena vožnje drugih prevoznih sredstava za bicikl umanjuje šanse za infarkt i druge srčane probleme.

Istraživanje koje je sprovela American Heart Association pokazalo je da povećanje mišićne mase smanjuje mogućnost bolesti srca za čak 42 procenta.

Međutim, tu nije kraj blagodetima. Upražnjavanjem ove navike pravilno usmeravamo višak energije, što na kraju dana donosi miran san.

Potvrda ove teze dolazi iz prakse, gde su se osobe koje redovno voze bicikl, ili bar vežbaju, pokazale bolje u pogledu sna, u odnosu na druge koje vode pretežno sedeći način života.

Brojka od 8.000 učesnika u studiji sasvim je dovoljna da se izvuče valjan zaključak.

Ako vam sve ovo nije dovoljan razlog da razmislite u ovom pravcu, možda će vas namamiti pojačano lučenje endorfina, koji ne samo da poboljšava raspoloženje, već i sprečava stres.

Zatvoreno za komentare.