Zeleni čaj je poznat po mnogim blagotvornim svojstvima koja su ga svrstala među najčešće korišćene napitke. Za to su pre svega zaslužni kofein, B vitamin, proteini, organske kiseline, te polifenoli zahvaljujući kojima je zeleni čaj odličan antioksidans.
Foto: Shutterstock
Ovaj čaj doprinosi snižavanju nivoa masnoća u krvi, odnosno holesterola i triglicerida, prevenira aterosklerozu i jača otpornost organizma. Kofein iz zelenog čaja deluje kao i onaj iz kafe - održava budnost, jača koncentraciju, krepi i bodri organizam.
Međutim, i pored ovoliko dobrih osobina zeleni čaj se ne preporučuje svima. Njegovo konzumiranje se ne savetuje trudnicama, osobama sa hipertenzijom, jer kofein može dodatno da podigne krvni pritisak. malokrvnima i pacijentima koji se leče od poremećaja srčanog ritma.
Foto: Shutterstock
Takođe, valja voditi računa da se ne pretera sa unetim količinama i da se čaj ne pije u dužem vremenskom periodu jer u tim slučajevima može da izazove nesanicu i oteža varenje.
Istraživanja u Japanu pokazala su da zeleni čaj ne bi trebalo piti paralelno sa pojedinim lekovima, kao što su lekovi za snižavanje povišenog krvnog pritiska, za anginu pektoris i aritmiju.