Zeleni čaj je odličan antioksidans, ali se ne preporučuje svima

Zeleni čaj je odličan antioksidans, ali se ne preporučuje svima

Zeleni čaj je poznat po mnogim blagotvornim svojstvima koja su ga svrstala među najčešće korišćene napitke. Za to su pre svega zaslužni kofein, B vitamin, proteini, organske kiseline, te polifenoli zahvaljujući kojima je zeleni čaj odličan antioksidans.  

Foto: Shutterstock

Ovaj čaj doprinosi snižavanju nivoa masnoća u krvi, odnosno holesterola i triglicerida, prevenira aterosklerozu i jača otpornost organizma. Kofein iz zelenog čaja deluje kao i onaj iz kafe - održava budnost, jača koncentraciju, krepi i bodri organizam.

Međutim, i pored ovoliko dobrih osobina zeleni čaj se ne preporučuje svima. Njegovo konzumiranje se ne savetuje trudnicama, osobama sa hipertenzijom, jer kofein može dodatno da podigne krvni pritisak. malokrvnima i pacijentima koji se leče od poremećaja srčanog ritma.

Foto: Shutterstock

Takođe, valja voditi računa da se ne pretera sa unetim količinama i da se čaj ne pije u dužem vremenskom periodu jer u tim slučajevima može da izazove nesanicu i oteža varenje.

Istraživanja u Japanu pokazala su da zeleni čaj ne bi trebalo piti paralelno sa pojedinim lekovima, kao što su lekovi za snižavanje povišenog krvnog pritiska, za anginu pektoris i aritmiju.

Zatvoreno za komentare.