Bolujete od sindroma policističnih jajnika? Da li znate na šta prvo morate da obratite pažnju?

Bolujete od sindroma policističnih jajnika? Da li znate na šta prvo morate da obratite pažnju?

Sindrom policističnih jajnika čest je problem mladih žena, koji osim što pravi zdravstvene neprijatnosti i loše utiče na izgled, može da bude i prilična prepreka za ostajanje u drugom stanju. 

 Photo: shutterstock

Osim što remeti menstrualni ciklus, karakteriše ga povišen nivo muških hormona, posebno testosterona, otpornost na insulin, zbog čega su žene s ovim sindromom u većem riziku od dijabetesa, zatim povišen nivo lošeg i smanjen nivo dobrog holesterola.

Na izgled se odražava tako što izaziva povećanu dlakavost, naročito na licu, bradi, grudima, mušku ćelavost, izraženu više na temenu nego na slepoočnom delu glave, pojačane akne, gojaznost muškog tipa, izraženu u predelu stomaka, dok su ramena uska a noge tanke.

Photo: shutterstock

Ženama sa ovim sindromom pravilna ishrana je od velike pomoći.

Ona pre svega podrazumeva dovoljan unos namirnica bogatih vlaknima kao što su pasulj, lan, ovas, ječam.

Preporučuje se konzumiranje maslina i korišćenje maslinovog ulja, orašastih prodova, zatim lanenog mlevenog semena, susama, krušaka, smokava.

Photo: pixabay

Od povrća je najbolje zeleno povrće kao što su brokoli, kelj, prokelj, spanać, zelje, kopriva, zatim kupus, grašak, peršun, zelena salata.

Iz ishrane bi na tri meseca trebalo izbaciti mleko i mlečne proizvode, crvena mesa, bela testa i beli šećer dok alkohol, kafu i nikotin potpuno eliminisati ili svesti na najmanju moguću meru.

Umesto crvenih mesa, žene sa ovim hormonskim poremećajem trebalo bi da jedu što više ribljeg mesa, zatim meso divljači i po mogućnosti organsko pileće i ćureće meso.

Photo: pixabay

Od napitaka, preporučuje im se prvo voda, zatim sveže ceđeni sokovi, a od čajeva, čajevi od nevena i hajdučke trave.

Veoma je važno i da se unosi dovoljno hroma a njega ima u ječmu, pivskom kvascu, mahunarkama.

Photo: unsplash

Mnogo može da pomogne i redovna fizička aktivnost. Najviše brze šetnje, joga, plivanje, vožnja bicikla.

Zatvoreno za komentare.