Znakovi koji pokazuju da preterujete sa kafom

Znakovi koji pokazuju da preterujete sa kafom

Kafa je jedno od omiljenih pića mnogih ljudi, ali pojedini znakovi mogu vam dati i ozbiljna upozorenja.

Foto: Freepik

Konzumeniti kafe, uživaju u njenom ukusu, pa nekada ni ne obrate pažnju koliko šoljica su popili u toku dana. Ipak, neki znakovi mogu biti glavni pokazatellji da ste preterali sa njenom konzumacijom.

Uznemireni ste

Od previše kafe možete da postanete poprilično nervozni, kofein stimuliše srednji nervni sastav, dok on istovremeno povećava nivo adrenalina, dopamina i glutamata. Ova kombinacija može dovesti do teskobe, nervoze, ubrzanog rada srca, razdražljivosti, pa čak i besa.

Energija vam pada tokom dana

Kafa vas može vrlo brzo razbuditi i dati vam nalet energije, ali kada se ta energija potroši doći će i do vrlo snažnog pada. Neka istraživanja pokazala su i kako kofein može uništiti produktivnost, što može dovesti do zabušavanja na poslu. 

Često morate u toalet

Kofein je diuretik, što znači da ćete ispijanjem kafe češće urinirati, pogotovo ako kafu ne pijete često. I dok istraživanja pokazuju kako od kavfe zapravo ne možete dehidrirati, ako uz nju ne pijete dovoljno vode vaše telo neće dobijati dovoljno tečnosti.

Poremećen san

Istraživanja su pokazala da kafa može da poremeti san, čak i ako ste poslednju šoljicu ispili šest sati pre odlaska u krevet. Kafa takođe može poremetiti dnevni ritam vašeg organizma, zbog čega čete se možete osećati umorno i usporeno.