Znamo da su pomorandže odlične, ali evo ko ne bi trebalo da ih jede

Znamo da su pomorandže odlične, ali evo ko ne bi trebalo da ih jede

Sa prvim hladnim danima u naše živote ponovo ulaze pomorandže, citrusno voće koje se smatra jednom od najviše korišćenih vrsta na svetu. Teško je i nabrojati njene dobre strane ali među najvažnije svakako treba istaći to što uz veoma malo kalorija, sadrži puno vitamina, minerala, antioksidanasa.

Foto: Pixabay

Među vitaminima najznačajniji su vitamini C, E, B, kao i provitamin A, a među mineralima kalcijum, zatim magnezijum, fosfor i kalijum. 

Ona podstiče rad creva, dvostruko pozitivno utiče na krv i krvne sudove. Prvo tako što snižava nivo lošeg holesterola a drugo, što smanjuje zadebljanje krvnih sudova.

 Foto: Pixabay

Blagotvorno deluje i na kosu i na nokte, pa bi valjalo redovno dnevno jesti, barem po jednu pomorandžu. Bogata je i šećerom, koji organizmu obezbeđuju energiju. 

Pomorandžu je dobro uzimati u bilo kom obliku, celu ili kao sok, ali cela je ipak bolja, najviše zbog vlakana kojih sadrži u priličnoj količini. Međutim, kada se termički obradi i preradi recimo u marmeladu, izgube se lekovita svojstva vitamina C, koji, poznato je, spada u termolabilne vitamine.  

Foto: Pixabay

Kod osetljivih osoba ovo voće može da izazove i tegobe pa valja ograničiti njegov unos. Pomorandže ne treba davati ni deci mlađoj od godinu dana, jer kiselina iz njih kod beba može da izazove veoma neprijatan, čak i bolan osip. 

Inače, pomorandže vode poreklo iz Kine i Indije. Drvo može da rađa i do sto godina a da živi i po 500 godina. Plodovi zriju u zimu, tačnije od januara do marta.

Foto: Shutterstock

Keksovi jafa u koje se stavlja narendana pomorandža, ime su dobili po posebnoj vrsti pomorandže koja se zove jafa. Ona živi u Izraelu i sazreva u proleće.

Kod nas je uobičajeno da se pomorandža ljušti a u nekim zemljama, Nepalu recimo, jede se i kora.

Kada ih kupujete, birajte plodove čvrste kore, koji su teški u ruci, jer to znači i da su sočni.

Zatvoreno za komentare.