Zašto se dinja naziva nepresušnim izvorom zdravlja

Zašto se dinja naziva nepresušnim izvorom zdravlja

Saznajte šta je to što dinju čini nepresušnim izvorom vitamina.


Photo: Pexels



Dinja sadrži dosta kalijuma, kao i vitamina A i C. Ako ste na dijeti, dinja predstavlja odlično rešenje.


Možete je jesti koliko god želite, bez razmišljanja o broju kalorija. U sebi sadrži veliki procenat vode, oko 90 odsto, a vrlo malo šećera, svega oko deset odsto.


Nadoknađuje vodu i elektrolite



Photo: Pixabay


Ovo je važno u vrućim letnjim danima, kada nije dovoljno piti samo čistu vodu da bismo bili adekvatno hidrirani.


Dinja sadrži elektrolite i šećere, koji u kombinaciji sa velikim procentom vode smanjuju iscrpljenost usled vrućine i smanjuju rizik od toplotnog udara.


Dobra je za vid


Photo: shutterstock



Dinja (uz neko drugo povrće) je posebno dobra za vid, zbog kombinacije vitamina A i C koje sadrži u velikom procentu.


Neka istraživanja su pokazala da konzumacija dinja i voća ili povrća sličnog sastava može da smanji rizik od degeneracije žute mrlje za 36% (to je bolest povezana sa starenjem).


Osim ploda, mogu se jesti i sušene koštice dinje, koje se naročito preporučuju ljudima koji boluju od bolesti bubrega.


Kalijum pomaže organizmu u oslobađanju viška natrijuma i tako smanjuje povišeni krvni pritisak.

Затворено за коментаре.