Zašto se dinja naziva nepresušnim izvorom zdravlja

Zašto se dinja naziva nepresušnim izvorom zdravlja

Saznajte šta je to što dinju čini nepresušnim izvorom vitamina.

Photo: Pexels

Dinja sadrži dosta kalijuma, kao i vitamina A i C. Ako ste na dijeti, dinja predstavlja odlično rešenje.

Možete je jesti koliko god želite, bez razmišljanja o broju kalorija. U sebi sadrži veliki procenat vode, oko 90 odsto, a vrlo malo šećera, svega oko deset odsto.

Nadoknađuje vodu i elektrolite

Photo: Pixabay

Ovo je važno u vrućim letnjim danima, kada nije dovoljno piti samo čistu vodu da bismo bili adekvatno hidrirani.

Dinja sadrži elektrolite i šećere, koji u kombinaciji sa velikim procentom vode smanjuju iscrpljenost usled vrućine i smanjuju rizik od toplotnog udara.

Dobra je za vid

Photo: shutterstock

Dinja (uz neko drugo povrće) je posebno dobra za vid, zbog kombinacije vitamina A i C koje sadrži u velikom procentu.

Neka istraživanja su pokazala da konzumacija dinja i voća ili povrća sličnog sastava može da smanji rizik od degeneracije žute mrlje za 36% (to je bolest povezana sa starenjem).

Osim ploda, mogu se jesti i sušene koštice dinje, koje se naročito preporučuju ljudima koji boluju od bolesti bubrega.

Kalijum pomaže organizmu u oslobađanju viška natrijuma i tako smanjuje povišeni krvni pritisak.

Zatvoreno za komentare.