Koliko vremena je potrebno da se pluća oporave od pušenja

Koliko vremena je potrebno da se pluća oporave od pušenja

Kao i svaku zavisnost, nije lako prekinuti ni s cigaretama. Nažalost, kod mnogih ljudi motivacija u vidu boljeg zdravlja ne pokreće previše, ali zato rast finansijskih sredstava igra važniju ulogu. Čim prestanete da pušite kapacitet pluća se povećava, koža dobija potpuno novu boju, a menja se i plodnost kod žena, ali i seksualni život. 

Pročitajte šta se desi telu čim ostavite cigarete i motivišite se da to i uradite.

Kako telo reaguje na prestanak pušenja? 

- Nakon samo 12 sati, telo se čisti od ugljen-monoksida i vraća se u normalu, a povećava se nivo kiseonika u njemu.

- Već nakon 24 časa, rizik od srčanog udara se umanjuje, kao i krvni pritisak. 

- Nakon dva dana, bivši pušači već osećaju nove mirise i ukuse, pošto pušenje oštećuje nervne završetke koji su zaduženi za miris i ukus. 

- Povlačenje nikotina iz organizma počinje nakon tri dana kada vaše telo počinje da reaguje. Vrlo je moguća jaka glavobolja i neopisiva želja za cigaretom. Tada je ključno da se snagom uma oduprete i nastavite dalje.

- Nakon mesec dana od prestanka pušenja poboljšavaju se funkcija i kapacitet pluća, a kardiovaskularne aktivnosti, kao što je trčanje, postaju lakše.

- Devet meseci nakon prestanka pušenja, pluća su delimično ozdravila, a prvi znak za to je sve ređi bronhitis i bolesti koje ste imali pre.

- Deset godina nakon prestanka pušenja upola se smanjuje mogućnost za dobijanje raka pluća, ali i rizik od raka usta i grla. 

- Tek nakon 20 godina rizik od raka pluća je na istom nivou kao kod nekoga ko nikada nije pušio.

Zašto definitivno treba da ostavite cigarete?

Pušenje izaziva prerano starenje i bezbojnu kožu, što znači da će vas prestanak pušenja dodatno podmladiti. Šanse da ostanete u drugom stanju kao nepušač su mnogo veće, ali i rađanje zdrave bebe. A tu je i seksualni život – naime, zbog poboljšanog "pumpanja" krvi dolazi do mnogo snažnijih i boljih orgazama.

Izvor: B92