Šta se dešava u telu kada se odreknete alkohola

Šta se dešava u telu kada se odreknete alkohola

Mnogi se u januaru odluče da malo "povuku ručnu" kada je u pitanju alkohol, u nameri da malo odmore i oporave svoj organizam kroz detoksikaciju.

Sat vremena od poslednje čašice alkohola koja se unese počinje najjača faza detoksikacije iz krvi. Tada jetra radi punom parom, a gušterača proizvodi još više insulina, pa nije ni čudno ako osetite veću želju za ugljenim hidratima.

Prvih 12-24 sata

U ovom se periodu dolazi do normalizacije nivoa šećera u krvi. Ali, ukoliko vam se desilo da ste u 2 sata ujutro nakon pijanstva otišli do trafike i kupili "sve slatkiše na svetu", pripremite se na to da će vam nivo šećera u krvi divljati nekoliko narednih dana. Hidratacija je veoma važna u prvih 12 sati, pa nemojte da zaboravite da pijete vodu, jer postoji velika mogućnost od dehidracije.

48 sati od poslednje čaše alkohola

Do sada je telo verovatno završilo s detoksikacijom. Zavisno od toga koliko ste pili, mamurluk, glavobolja i umor mogu još biti prisutni. Glavobolju na prirodan način možete rešiti uljem od lavande koje lagano umasirate u čelo i slepoočnice.

Nakon 72 sata

Svi znakovi mamurluka sada bi trebalo da prestanu. Telo vam više neće tražiti ugljenehidrate i napokon ćete se psihički i fizički osećati dobro.

7 dana kasnije

Sada ćete već spavati mnogo bolje, pa će vam se povećati mentalna i fizička energija. Koža će izgledati bolje i mlađe, jer će telo ponovno biti prirodno hidratizovano. Ako imate problema s ekcemom ili peruti, u ovom periodu bi sve moglo biti bolje.

Mesec dana kasnije

Masnoće u jetri će se smanjiti za 15 posto, pa će bolje filtrirati toksine iz tela. Verovatno ćete primetiti i da su vam se smanjile masne naslage oko trbuha. Prema istraživanju objavljenom u Žurnal kozmetiks časopisu, nakon 4 sedmice vide se najveće promene na koži.

Godinu dana bez alkohola

Ako se odlučite na ovakav korak do sada biste bez ikakvog drugog odricanja mogli da izgubite 7 do 10 kilograma. Smanjuje se rizik od raka usta, jetre i dojki. A treba misliti i na veliku finansijsku uštedu uz zdravstvene blagodeti.

Izvor: Blic