Glavni alkaloid duvana je nikotin, bezbojna uljasta tečnost, i spada u jedan od najjačih biljnih otrova. Nikotin deluje na periferni i centralni nervni sistem, a smrtonosna doza je 50 miligrama.
U duvanu ga najčešće bude tri posto, a predstavlja glavni razlog koji utiče na težinu. Da bi se što pre odvikli od loše navike, važno je imati motivaciju, koja će pomoći u najtežim trenucima. Pre nego što počnete s odvikavanjem, potrebno je da obratite pažnju na sledećih nekoliko koraka:
Postavite datum – odredite vama važan datum kada ćete prestati ili da se barem na početku udaljite od najvećeg izvora stresa zbog kojeg ste svaki put poželeli "da zapalite".
Razmislite o razlozima zašto treba prestati – svako jutro kad se probudite ili pre spavanja razmislite o razlozima. Bilo bi najbolje da oni nisu zdravstvene prirode nego da se više koncentrišete, na primer na to koliko ćete novca uštedeti.
Zadržite pozitivnu energiju – treba uvek razmišljati o svemu lepom što vas čeka nakon što uspete da se odviknete.
Pušenjem se povećava fizička aktivnost i smanjuje unos hrane, a prestankom se dobija suprotan efekt. Pušači, u proseku, imaju manje kilograma od nepušača, a uticaj nikotina na metabolizam je kompleksan. Pretpostavka je da nikotin pojačava uticaj leptina i grelina, što rezultira smanjenim apetitom.
Leptin je polipeptid koji se proizvodi u masnom tkivu. Koncentracija leptina održava količinu energije koja je pohranjena u masnom tkivu, a nivo cirkulirajućeg leptina prati kalorijski unos i direktno je proporcionalan količini masnog tkiva.
Grelin je hormon koji stimuliše apetit, a radi se o polipeptidu koji se proizvodi u želucu. On se, zajedno s receptorom, nalazi u celom telu i na taj način utiče na mnoge telesne funkcije.
Delovanje grelina supresira nikotin i pojačava delovanje leptina, što za krajnji rezultat ima smanjenje apetita, a nikotin utiče na simpatički nervni sistem, što za rezultat daje povećan nivo adrenalina i ubrzavanje metabolizma.
Prestankom pušenja povećava se apetit i oporavljaju se ukusni pupoljci na jeziku, zbog čega osoba koja je prestala da puši, bolje oseća ukus hrane.