10 komplimenata koji su zapravo uvrede

10 komplimenata koji su zapravo uvrede

"Stigao si na vreme", "Super voziš, za ženu", "Ta frizura čini da izgledaš mlađe"... i još mnogo sličnih pohvala su, zapravo, uvrede. Pogledajte...

"Hej, ne kasniš ovog puta!"

Ovo nije pohvala što ste stigli na vreme, već kritika, jer zapravo često kasnite. Ovo je način da se nekome da do znanja da obrati pažnju na svoje ponašanje.

"Izgledaš mlađe zbog nove frizure"

Ljudi vole da dobijaju komplimente u vezi sa svojim izgledom, ali u ovom slučaju je dodatak - izgledaš mlađe - znak da je pre šišanja ili farbanja, taj neko izgledao starije. Umesto toga, bolje je reći: "Odlična ti je nova frizura". 

"Impresionira me kako ste vaspitali svoju decu"

Zvuči kao pohvala, ali je zapravo iznenađenje da ste uopšte uspeli da vaspitate svoju decu, kao da se od vas očekivalo da bude sasvim drugačije.

"Ti si jaka osoba"

Ovaj "kompliment" upućuje na činjenicu da je život te osobe težak, za vas čak toliko da ne biste voleli da ste u koži osobe koju mislite da ste pohvalili.

"Odlično voziš, za ženu"

Ovaj "kompliment" je suptilan oblik rasizma, seksizma i drugih problematičnih predrasuda. To je isto kao da nekome kažate: "Imaš odlično obrazovanje, a nisi ništa studirao", ili: "Tako si fit, a baš puno jedeš".

"Izgledaš sjajno za svoje godine"

Kada nekome ovo kažete u isto vreme mu dajete do znanja i da je mator. Ako već želite nekoga da pohvalite za lep i negovan izgled, i ako nije u cvetu mladosti, dovoljno je da kažete: "Odlično izgledaš".

"Tako si lepa. Kako to da si još uvek sama?"

Niko ne voli da ga podsećate na to da su usamljeni, da nemaju srodnu dušu. Zar ne? Takođe, ovim pitanjem istovremeno postavljate još jedno: "Tebi mora da nešto drugo fali, kad si sam ili sama?".

"Imaš lepo lice, trebalo bi da se češće smeješ"

Šta ste ovim "komplimentom" zapravo rekli? Kritikovali ste tu osobu da je namrštena, možda i neprijatna. Ako želite da se neko nasmeje, ispričajte mu šalu ili vic.

"Tvoja devojka je baš seksi"

Nastavak ove rečenice je: "Šta on ili ona radi s tobom?", ali i: "Rado bih bio sa njom ili njim".

"Izgledaš tako lepo bez šminke!"

Mnoge žene vole ovo da čuju, ali ima i onih koje se zapitaju - da li sa šminkom izgledaju loše, ili se možda ne šminkaju dobro, a možda je šminka koju koriste suviše napadna?

Zatvoreno za komentare.