10 najčešćih grešaka koje pravimo kad biramo letnju obuću

10 najčešćih grešaka koje pravimo kad biramo letnju obuću

Početkom svake "sezone" izbor obuće je ogroman i teško je odoleti... Ali, kad biramo letnju obuću, trebalo bi, osim estetskog momenta, da uzmemo u obzir i zdravlje, udobnost i higijenu. 

Potpuno ravna obuća

Photo: Unsplash

Nošenje potpuno ravne obuće sa vrlo tankim đonom (kakav je najčešće na letnjoj obući) duže od dva, tri sata u toku dana, može naškoditi vašem zdravlju.

Takva obuća ne pruža nikakvu podršku pravilnom držanju tela, peta trpi jako veliki pritisak, pa se može desiti da vas nakon celog dana u ovakvoj obući bole kolena i leđa. Ako ne želite da se odreknete omiljenog para baletanki, nabavite dobre ortopedske uloške.

Nošenje zatvorene obuće na bosu nogu

Photo: Pixabay

Ako leti nosite zatvorenu obuću, poput mokasina na primer, na bosu nogu, to će izazvati pojačano znojenje i bolne plikove. Uvek takvu obuću nosite uz nazuvice - izgledaće kao da ste bosi, ali ćete zaštiti kožu stopala.

Cipele od lakovane kože

Photo: Pixabay

Tokom leta, lakovana obuća nije mudar izbor. Ovako tretirana koža takođe sprečava cirkulaciju vazduha i efekti su manje-više isti kao kad nosite cipele od veštačke kože. Takođe, lakovana koža "puca" na velikim vrućinama, pa možete upropastiti omiljeni par.

Cipele koje nisu napravljene od prirodnih materijala

Photo: Unsplash

U letnjim mesecima, jedino što dolazi u obzir su koža i platno. Ukoliko nosite cipele od veštačke kože, leti je veća opasnost od različitih gljivičnih infekcija stopala, noge će vam se znojiti, a žuljevi nastajati čas posla.

Prevelika obuća

Photo: Pexels

Iako nam noga leti otiče, nije pametno ni kupiti obuću za broj veću. Koliko god da vam se cipele dopadaju, ako u prodavnici nemaju par koji vam odgovara, odustanite od kupovine.

Ukoliko nosite preveliku obuću, svaki korak podrazumeva grčenje mišića ne biste li nekako zadržali cipelu na stopalu.

Tako je teže održati ravnotežu i velika je verovatnoća da se sapletete u nekom trenutku. Prevelike cipele jednako su opasne kao i one koje su vam tesne, a verovali ili ne i one povećavaju rizik od neprijatnosti zvane kurje oko.

Preširoka obuća

Photo: Pexels

Ako su vam cipele preširoke, jedino što ih zadržava na stopalu su vaši prsti, koji su sve vreme zgrčeni ne bi li osigurali da obuća ostane na mestu.

Nošenje takve obuće može da izazove bolove u kolenima i donjem delu leđa.

Đon je prekratak

Photo: Pixabay

Kad vam prsti "izleću" iz sandala, to ne samo da ružno izgleda već nije ni zdravo.

Ako je to slučaj, vi se sve vreme nesvesno trudite da stopalo zadržite u sandali, što znači da su vam mišići sve vreme zgrčeni, a težina nije pravilno raspoređena.

Koliko god vam se dopadale sandale, ako vam izleće stopalo, odustanite od kupovine. Nije vredno truda.

Đon je duži nego stopalo

Photo: Unsplash

Kod sandala i japanki, često je teško "pogoditi" odgovarajuću dužinu. Zbog viška prostora, hod može postati nesiguran a veća je verovatnoća i da se sapletete i povredite se.

Ne bi trebalo da između vrha prstiju i ivice đona bude više od pola santimetra razlike.

Pad nije dobar

Photo: Pixabay

Ako vam stopalo ne legne lepo na đon, nećete imati dobar oslonac, a to je jako važno ako je u pitanju obuća s visokim potpeticama. Ukoliko je to slučaj, stopalo se oslanja samo na prednji deo i petu, što može da izazove stvaranje bolnih žuljeva i zadebljanja.

Osim toga, možete da očekujete i bolove u tetivama i probleme sa cirkulacijom.

Suviše uske cipele

Photo: Unsplash

Ako kupite cipele koje su vam suviše uske, prizor neće biti baš lep. Leti nam noge malo i oteknu, pa model koji vam je u radnji delovao prihvatljivo (naročito ako ste pomislili "pa, raširiće se malo") može da vam napravi pakao od života.

Preuske cipele biće uzrok neprijatnosti tokom celog dana, a takvi modeli "krivci" su i za urastanje nokta i formiranje kurjeg oka.

Zatvoreno za komentare.