10 pravila za putovanje sa kućnim ljubimcem

10 pravila za putovanje sa kućnim ljubimcem

Ovo je deset pravila kojih bi trebalo da se pridržavate kada putujete zajedno sa kućnim ljubimcem.

Ovo je moje mesto!

Photo: Pixabay

Kućni ljubimac bi trebalo da zna gde mu je mesto u kolima i da se ono ne menja. Ćebence, omiljena igračka ili neki drugi predmet će pomoći da zavoli baš tu poziciju.

Veži me, molim te!

Photo: Shutterstock

Ako vozite psa na zadnjem sedištu, trebalo bi ga vezati. Postoje posebno dizajnirani pojasevi za pse koji će omogućiti sigurnu vožnju i vama i vašem kućnom ljubimcu.

Buka nije u modi

Photo: Pexels

Povišena buka ne šteti samo ljudima, već i životinjama. Studije su pokazale za lovački psi, koji često slušaju pucnje, imaju oslabljen sluh. Isto važi i ako se sluša preglasna muzika, posebno u malom prostoru, kakva je unutrašnjost automobila. Prema tome, pažljivo s muzikom.

Balavko

Photo: Printscreen

Ako vaš pas prilično balavi, linja se ili je samo prljav od igranja u blatu, preporučljivo je zadnji deo automobila prekriti nekom širom tkaninom. Neki proizvođači nude i posebnu prekrivku koja se lako instalira, a još lakše pere i prekriva celokupan prostor zadnjeg sedišta.

Vreme je za pauzu

Photo: Pixabay

Duga putovanja su naporna. Pauza na svaka dva do tri sata je poželjna i kada je vaš ljubimac u pitanju. Osim za šetnju, iskoristite pauzu i za hranjenje.

Oni ne vole saune

  Photo: Pixabay

U nekim zemljama ostavljanje životinje zaključane u kolima nije dozvoljeno. Ako ovo i radite, povedite računa, ne samo da li je u skladu sa zakonom, već i kolika je spoljašnja temperatura.

Temperatura u parkiranom automobilu raste neverovatnom brzinom, što može dovesti mnoge ljubimce u smrtnu opasnost.

Pravila, pravila…

Samo ljubimci, koji reaguju na osnovne komande, mogu da se voze na zadnjem sedištu. Vožnja zahteva punu koncentraciju i najmanje ometanje može dovesti do nesreće.

"Ne odgovaram za postupke"

Photo: Instagram/Printscreen

Kupili ste slatko, malo prase koje je poraslo i postalo poveća svinja. Ne brinite jer moderni automobili mogu i njih izdržati. Naravno, ne na zadnjem sedištu, već u gepeku, koji bi trebalo da opremite otpornim gumenim "podom" koji je lak za čišćenje.

Sve je tu!

Photo: Shutterstock

Pre nego što krenete na duži put, spremite poseban putni paket za vašeg ljubimca. On treba da sadrži dokumenta, lekove, posudu za hranjenje, hranu i vodu. Pored toga treba poneti jednu do dve omiljene igračke, sredstva za čišćenje, kese, kao i ćebe.

Mali kućni ljubimci

Photo: Shutterstock

Ako mislite da mali ljubimci predstavljaju i mali "problem" u vožnji, varate se. Držite ih na sigurnom i nikako ih nemojte pustiti sa "švrljaju" po kolima jer mogu lako da nastradaju ili da vas dovedu u opasnu situaciju.

Automobil, koji će zadovoljiti i vašeg četvoronožnog člana porodice, treba da ima određene karakteristike. Pre svega, taj model bi trebalo da ima veliki prtljažnik, koji je lako dostupan ljubimcu. Ovo je posebno bitno vlasnicima velikih pasa, jer ako je prostor teže dostupan, to znači da psa morate podići i uneti u auto.

 Photo: Pixabay

Celokupni enterijer nikako ne sme biti svetao, jer će prouzrokovati svakodnevna (bezuspešna) čišćenja. Ne bi bilo loše da imate zatamnjena stakla, jer kao što smo napisali ljubimci veoma teško podnose vrućinu.

Mogućnost postavljanja rešetki koje sprečavaju ulazak ljubimaca u putnički deo je takođe bitna opcija.

Vlasnici se slažu da auto mora imati dobru ventilaciju kako bi brzo i efikasno izbacio neretko loš miris kućnog ljubimca.

Zatvoreno za komentare.