10 stvari koje naši roditelji nisu imali dok su podizali decu, a današnje roditeljstvo je bez njih nezamislivo

10 stvari koje naši roditelji nisu imali dok su podizali decu, a današnje roditeljstvo je bez njih nezamislivo

Roditeljstvo je danas teško zamisliti bez mnogih stvari. Majke i očevi za praćenje razvoja deteta, ishranu i vaspitanje koriste mnoga pomagala, od kozmetike, preko igračaka do aplikacija.

Photo: Pixabay

Sve je to dostupno zahvaljujući 21. veku i tehnološkom napretku, ali  postoji čitav spisak stvari bez kojih je roditeljstvo danas nezamislivo, a naše mame i tate ih nisu imali.

1. Jednokratne pelene

Photo: Pixabay

Za decu rođenu pre devedesetih bilo je na ovim prostorima nemoguće pronaći jednokratne pelene. Neki roditelji su po njih putovali u inostranstvo, a koštale su pravo malo bogatstvo.

2. Dečji programi

Photo: Shutterstock

Nije bilo kanala koji su 24 sata dnevno emitovali crtane filmove, a pogotovo nije postojala mogućnost snimanja omiljenog crtanog filma ili vraćanja unazad.

3. Mobilni uređaji

Photo: Pixabay

Roditelji danas pomoću mobilnog telefona prate broj podoja, mokrih pelena, istražuju recepte ili brzinski mogu da pošalju poruku partneru s popisom stvari koje treba da kupi, čak i da fotografiše ako je neophodno.

4. Moderna i lagana kolica

Photo: Pixabay

Roditelji traže što laganija i modernija kolica koja su prilagođena svim vrstama terena i ne zauzimaju previše mesta u prtljažniku, a to je nekada bilo nezamislivo.

5. Onlajn šoping

Photo: Pixabay

Ako ne stignete u prodavnicu, sve što vam je neophodno možete da poručite i kupite interneta. Naše majke i očevi nisu imali taj luksuz.

6. Gotovi obroci

Photo: Pixabay

Ako vam se ne kuva ili ne stignete, kašice za bebu, ali i ručak za sebe, možete da kupite gotovo na svakom koraku.

7. Onlajn zajednice za mame i tate

Photo: Pixabay

Grupe na Fejsbuku, forumi, mogućnosti je bezbroj ako želite sa nekim da porazgovarate o deci, vaspitanju ili da razmenite savete.

8. Monitori za praćenje beba

Photo: Pixabay

Već dugo godina više ne morate neprestano da boravite u sobi u kojoj je dete zahvaljujući monitorima preko kojih možete da ih čujete i na većoj udaljenosti.

9. Dr. Google

Photo: Printscreen

Mnogi kažu da bi ponekad bilo bolje da ne postoji mogućnost pretraživanja simptoma bolesti na internetu jer se dijagnoze kreću od bezazlenih do smrtonosnih pa roditelji veoma lako počnu da paniče. Idite kod lekara, bolje je, baš kao i naši roditelji nekad. 

10. Video razgovori

  Photo: Pixabay

Sećate li se letovanja nakon kojih biste se s nestrpljenjem vraćali kući jer dugo niste videli roditelje, bake, deke, prijatelje?

Svi su vam govorili da ste porasli i promenili se, a danas na to možemo da zaboravimo zahvaljujući video pozivima kojima lako stupamo u kontakt i možemo da vidimo osobu s kojom razgovaramo, iako se možda nalazi na drugom kraju sveta.

Zatvoreno za komentare.