10 stvari koje ne smete da radite u gradskom prevozu

10 stvari koje ne smete da radite u gradskom prevozu

GSP "Beograd", baš kao i privatni prevoznici, na stalnoj je meti kritika Beograđana koji uvek imaju šta da zamere gradskom prevozu ne razmišljajući jesu li putnici ti koji poštuju baš sva pravila vožnje.

Foto: Fejsbuk

Možda ste neka zaboravili, neka strogo poštujete, a neka ipak izbegavate. Ovih 10 stvari je zabranjeno činiti prilikom vožnje na svim linijama beogradskog gradskog prevoza.

1. Vožnja bez karte

Foto: Fejsbuk

Nalik na prvu božiju zapovest, zabranjeno je u bilo koje vozilo ući bez posedovanje mesečne, dnevne ili pojedinačne karte koja je očitana. Ukoliko ne posedujete ni jednu od ovih, poslednja solucija je da kupite papirnu kartu kod vozača, a ukoliko to ne učinite, a na delu vas "uhvati" kontrola, snosićete posledice u vidu novčane kazne.

2. Unošenje životinja 

Foto: Fejsbuk

Ljubimci su dobrodošli u gradski prevoz u dva termina u toku dana, od 9 do 13 sati i od 18 do 24 sata. Jako je bitno da životinja ne bude više od 40 centimetara i da se nalazi u transporteru koji je svojom veličinom prilagođen vrsti i veličini ljubimca. Vlasnik životinje dužan je da u toku vožnje vodi brigu o prtljagu i da ga smesti tako da zauzima što manje mesta i ne smeta drugim putnicima.

3. Unošenje oružja

Foto: Fejsbuk

Strogo je zabranjeno unošenje hladnog, ali i svih vrsta ostalog oružja, kao i lakozapaljivih predmeta i tečnosti koje mogu na bilo koji način da dovedu u pitanje bezbednost drugih putnika u vozilu. Ovo pravilo ne važi za pripadnike Vojske Srbije i policije koji su na službenom zadatku i nose oružje u skladu sa propisima.

4. Ulazak u alkoholisanom stanju

Foto: Fejsbuk

Pijani putnici nisu baš najbolji putnici GSP-a, ali ukoliko je osoba u prisebnom stanju, ukoliko se ponaša kulturno i ne napada ili uznemirava ostale putnike može se voziti u vozilima gradskog prevoza, u suprotnom će biti zamoljena da napusti vozilo.

5. Prosjačenje i prodaja bilo kakvih proizvoda

Foto: Fejsbuk

Iako smo svedoci suprotnog, pa često u vozilima viđamo ljude koji prosjače, pevaju ili prodaju različite proizvode, ovo je zabranjeno. Javnosti je poznat slučaj kada je vozač izbacio iz vozila ženu sa bebom uz obrazloženje da je svaka vrsta prosjačenja zabranjena.

6. Ulazak ako imate zaraznu bolest

Foto: Fejsbuk

Osobe koje poseduju bilo koju vrstu zarazne bolesti ne bi trebale da koriste vozila gradskog prevoza jer se virus može preneti i na ostale putnike, te može nastati epidemija.

7. Samostalna vožnja deteta do šest godina

Foto: Fejsbuk

Vozač nikako ne sme dozvoliti ulazak u vozilu detetu koje je mlađe od šest godina, a koje nema pratnju starije osobe.

8. Sporan prtljag koji može nekog da povredi

Foto: Fejsbuk

Jako je bitno da svi putnici unitar vozila budu sigurni, te je zabranjeno unositi bilo koji predmet koji može naštetiti putnicima. Bicikl, velike daske, kutije ili bilo šta drugo što zauzima previše prostora i utiče na druge ljude ne bi smelo biti unuto u vozilo GSP-a.

9. Razgovor sa vozačem

Foto: Fejsbuk

Jedna od prvih, ako ne i prva nalepnica koja se zalepi u svakom vozilu je ona na kojoj piše da je razgovor sa vozačem zabranjen kako ne bi bio dekoncentrisan i kako bi pazio samo na put. Ipak, svedoci smo da svakodnevno ima onih putnika koji baš vole da popričaju sa "majstorem" , čisto da prokomenartišu trenutna dešavanja u zemlji.

10. Pušenje

Foto: Fejsbuk

Strogo je zabranjeno pušiti ili paliti cigatetu u vozilima gradskog prevoza. Prvenstveno jer se radi o zatvorenom prostoru, ali i kako neko u gužvi ne bi bio povređen i opečen. Ipak, svedoci smo da se baš ova zabrana često krši i od strane putnika i od strane vozača, te nisu retke fotografije na kojima vozači puše dok voze.

Zatvoreno za komentare.