10 stvari o poslu koje nas nisu naučili na fakultetu

10 stvari o poslu koje nas nisu naučili na fakultetu

Završili ste fakultet i rešili ste da stanete na svoje noge. Međutim, niko vam nije rekao da stvari u poslovnom svetu ne funkcionišu kao na fakultetu; naime, one se odvijaju na potpuno drugačiji način. 

Foto: Pexels

Ovo su stvari koje morate da znate pre upuštanja u poslovne projekte ili potragu za poslom, a koje se ne uče na fakultetu.

Prosečno nije dovoljno dobro

Foto: Pexels

Ako želite da položite ispite i da završite fakultet uspešno, možete biti i prosečni. Ne zavisite od drugih. Ako ste tačno odgovorili na postavljena pitanja, dobićete prelaznu ocenu, bez obzira koliko vaših kolega je takođe dalo tačan odgovor. Ipak, kada se radi poslu, prosek nije dovoljno dobar.

Ponekad su potpuno neobične stvari, interesi ili veštine, od presudnog značaja. Ako se za neki razgovor prijavi 300 osoba koje su završile ekonomiju nećete dobiti posao ako ste prosečni. Morate se u nečemu izdvajati i po nečemu biti posebni. Možda je vama bilo važno da dobijete diplomu, no sada ste u konkurenciji s mnogo osoba s tom istom diplomom.

Nećete odmah živeti bolje od studenata

Foto: Pexels

Kada završite fakultet i počnete da radite, bez obzira na to što imate svoj novac, nećete moći da uživate u njemu. Vaš doskorašnji džeparac je sveden na minumum, dok se troškovi sve više uvećavaju. Nema više studentske menze, studentskog doma, studentskih popusta. Troškovi će rasti mnogo brže nego vaša plata.

Nema tačnog odgovora

Foto: Pexels

Većina ispita u toku vašeg studiranja je koncipirana tako da postoje tačni i netačni odgovori. Međutim, posle fakulteta ćete videti da takav način više ne funkcioniše. Nema tačnog odgovora kako da pronađete posao, da li sami da pokrenute biznis i da li ćete uspeti u tome. Od stručnjaka možete da dobijete savete, možete da vidite kako to drugi rade, ali znajte da nijedno pravilo nije univerzalno.

Praćenje saveta i smernica nadređenih prestaje da bude korisno

Foto: Pexels

Ako želite da uspete, potrebno je da radite više od slušanja nadređenog, ili ako želite da pokrenete vlastiti biznis, ne možete samo da slušate savete sa strane ili da gledate šta radi konkurencija.

Nema brzih rezultata

Foto: Pexels

Ako ste spremali određeni ispit, nakon nekog vremena ćete dobiti i ocenu. No, ako ste se tek zaposlili ili pokrenuli vlastiti biznis, rezultati će doći tek za nekoliko godina. U međuvremenu će biti uspona i padova, ali nakon svakog morate da nastavite da radite istim ili jačim tempom.

Nema ni diplome na kraju nekog razdoblja. Posao ćete raditi do penzije i neprestano morate da se trudite kako biste ostali na vašoj poziciji i kako vas neko ne bi zamenio. Ako želite da napredujete morate da se trudite još više.

Nije bitan samo stepen obrazovanja i ocene

Foto: Pexels

Da biste pronašli dobar posao, napredovali ili pokrenuli uspešan biznis, treba vam puno više. Morate imati sreće, morate poznavati ljude, biti društveni, komunikativni, inovativni, kreativni i dobri u onome čime se bavite. Strani jezici, računarska znanja, preuzimanje inicijative, sve to postaje važnije od vašeg zvanja.

Možda će vam u nekom trenutku pomoći nešto što ste čuli na predavanjima od profesora kod koga ste imali loše ocene, a nikad nećete upotrebiti ona znanja iz predmeta iz kojih ste bili najuspešniji.

Prepušteni ste sami sebi

Foto: Pexels

Na fakultetu možete učiti u grupi, sarađivati sa kolegama koji vam mogu objasniti sve što ne razumete, ali na poslu ste prepušteni sami sebi - sami morate tražiti rešenja, donositi odluke i napredovati.

Nećete ostati u kontaktu sa mnogima

Foto: Pexels

Kao što stese  i nakon srednje škole razišli s nekim prijateljima, tako će biti i sada. Odlazak u različita područja, različiti stil života i napredovanja biće važniji od dosadašnjih zajedničkih interesa.

Ne možete odlagati obaveze i uzeti slobodan dan

Foto: Pexels

Ako ste odlučili da krenete u privatne poslovne vode, verovatno ćete morati da radite tokom celog dana. Ne možete uzeti par dana odmora, pa nastaviti. Čak i ako radite u državnoj firmi, situacija nije puno bolja. Naravno da ćete imati godišnje odmore, ali to ste imali i na fakultetu.

Sada ne možete da se probudite i da zaključite da bi bolje bilo da danas ostanete kod kuće. Možda ste tek počeli da radite, možda imate projekat koji morate da završite, možda se nekome žuri, a možda je i kolega na odmoru. Sada ste deo tima i odluke nisu samo vaše.

Uspeh nije proporcionalan uloženom trudu

Foto: Pexels

Vaša plata će zavisiti od profesije kojom se bavite, od kompanije za koju radite, od odela, ali i od vaših pregovaračkih sposobnosti. Neće svi za isti trud dobiti istu platu. Čak neće svi ni napredovati jednako. Potrebno je da neprestano učite, da se više trudite i da pokažete da zaslužujete značajnije pozicije i viša primanja.