10 zanimljivosti o najpopularnijem piću na svetu

10 zanimljivosti o najpopularnijem piću na svetu

Pivo je verovatno najpoznatije piće na svetu. U njemu uživaju ljudi sa svih strana sveta i većina onih koji ispunjavaju zakonsku granicu da bi konzumirali alkohol.

Foto: Pixabay

Međutim, koliko god bilo popularno, postoje mnoge stvari koje ljudi o njemu ne znaju...

Pivo "od brade"

Bradatim ljudima se ispijanje piva može učiniti prilično nezgodnim. Međutim, ona takođe može i proizvesti pivo i to pivo koje se pije. Jedan pivar iz Oregona je zapravo otkrio način da napravi pivo od kvasca koji se nakupio na njegovoj bradi.

Foto: Shutterstock

Iako vam ovo možda zvuči odvratno, zapravo je validan način za skupljanje kvasca. Većina fermentišućih kvasaca na svetu se dobija skupljanjem sa neživih predmeta u prirodi, te uzimanje istog sa nečije brade je jednostavno logična (i pomalo uznemirujuća) ekstenzija uobičajenog procesa.

Pena

Mnogi konzumenti ne vole penu u krigli piva: ona otežava ispijanje, a nekima ne deluje nimalo privlačno. Međutim, pena je vrlo bitan deo piva. Penasta "glava" kako se to kaže, se formira pomoću složene reakcije ugljen-dioksida i može puno toga reći o kvalitetu piva.

Mnoga poznata piva, naročito Ginis, se upravo diče svojom slavnom penom. Njen izostanak, sa druge strane, može značiti da vam pivo nije jako gazirano i da je neukusno.

Foto: Pixabay

Sveti gral za one koji vole penu je takozvana briselska čipka. To je savršena pena koja dugo opstaje i potom ostavlja šare nalik čipki duž zidova krigle ili čaše kako se ista ispija. Ovo se može postići samo sa visokokvalitetnim pivima.

Zanimljivo je i to da se ona nikada neće formirati na prljavoj čaši, pa pivopiji govori i da li je sud iz kog pije pravilno opran.

Marihuana i hmelj

Nema baš puno ljudi koji znaju da su marihuana i pivo bliski rođaci. Sastojak piva koji je odgovaran za ukus, hmelj, je pripadnik familije Cannabaceae, koja (kako to iz imena zaključujete) takođe uključuje i Cannabis sativa, odnosno biljku marihuane.

Foto: Pexels

Iako su bilje iz iste porodice i dele genetske sličnosti, ne možete jednu zameniti drugom. Ipak, dovoljno su slične da preduzimljivi ljudi pokušaju sa ubacivanjem marihuane umesto hmelja i tako skuvaju pivo od marihuane. Detalji ovakvih projekata se teško nalaze – što znači da rezultat baš i nije najprijatniji.

Pivo iz preparirane životinje

Taksidermija (prepariranje) je definitivno jedan od stvari koja baš i ne ide dobro sa pivom. Makar je to mišljenje većine ljudi. Pivara BrewDog iz UK-a se pak ne slaže jer je njihov novi proizvod (koji je takođe i najjače pivo na svetu sa 55% alkohola) lansiran 2011.

Foto: Pixabay

Napitak koji je prigodno nazvan "The End of History" (Kraj istorije) nam dolazi u pravoj-pravcatoj uginuloj životinji. Jadno stvorenje – po vašem izboru veverica ili lasica – je napunjeno bocom piva tako da njen vrat i čep vire životinji iz usta.

Najstarije pivo na svetu koje se može piti

Iako imamo dosta informacija o pivopijama u istoriji, pravih recepata o drevnim pivima baš i nema toliko.

2010. nađena je jedna olupina broda iz ranog XIX veka u blizini Finske i u njoj je bilo skriveno blago: najstarije pivo na svetu koje se može piti. Sačuvano u bocama na velikoj dubini hladnog ambisa, pivo je imalo vrlo starinski ukus (ne iznenađuje), sa notama paleža i pomalo kiselkastim zaostalim ukusom.

Foto: Pixabay

Poslednji element se pripisuje fermentaciji i pretpostavlja se da je istinski ukus bio daleko prijatniji.

Finci pivo shvataju ozbiljno te se preostalih 5 boca trenutno istražuju i naučnici su uspeli da odrede pravi recept. Planira se proizvodnja ovog drevnog piva koje će se prodavati pod nazivom "Shipwreck Beer" (Pivo iz olupine).

Majkl Džekson i pivo

Kada govore o Majklu Džeksonu ljubitelji piva ne misle na Kralja popa. Pričaju o britancu Majklu Džeksonu (1942–2007), pivskom znalcu i velikom autoritetu za ovaj napitak (otmenom, bradatom autoritetu).

Poznat kao Lovac na pivo, Džekson je bio pisac i novinar koji je sopstvenim snagama spasao piva od zaborava sedamdesetih godina, kada je pivo smatrano pićem siromaha.

Foto: Smilingmaddog.com

Džekson ga je pak oduvek smatrao bitnim delom kulture te je zato uvek opisivao piva kroz kontekste koji govore o kulturi iz kojih su ona dolazila. Takođe je popularizovao i kategorizaciju piva prema stilovima.

Bez njega, svet piva bi bio drastično drugačiji i verovatno mnogo manje uzbudljiv. Ljubitelji napitka širom sveta znaju ovo i uzdižu ga u nebesa dodeljujući nagrade u njegovo ime.

Voda i pivo

Iako je voda poprilično bezukusna, ona je vrlo bitan činilac ukusa piva. Veći deo piva je voda, na kraju krajeva – nema te veštine niti tih finih sastojaka koji bi spasili pivo, ako je voda lošeg kvaliteta.

Tokom istorije mnoge pivare su birale svoje lokacije jer se u blizini nalazila kvalitetna voda.

Foto: Unsplash

Čistoća je očigledan faktor: mnogi pivari iz domaće radinosti dobijaju vrlo neprijatne rezultate jer koriste hlorisanu vodu iz česme. Takođe, vodo-rezervoari različitih krajeva imaju i vodu drugačijeg ukusa i to utiče na kvalitet piva.

Mnogi smatraju kako najbolja voda za pravljenje piva na svetu dolazi sa planina Irske. Ona se koristi za pravljenje Ginisa. Vi odlučite o tome da li je to tako.

Piramide i pivo

U antičkom Egiptu sadržaj bakterija u Nilu je često bio toliko visok da su lokalci često pili pivo umesto vode. Naravno da ste se mogli opiti od njega – iako se zapravo radilo o osvežavajućoj supi sa alkoholom. Ovo je bilo vrlo zgodno kada su pokrenuti masivni projekti za dizanje egipatskih piramida.

Kada su se dizale piramide iz Gize, radnicima je delimično plaćano pivom.

Foto: Pixabay

Sve vreme su bili pripiti, jer im je pivo davano uz tri dnevna obroka. Smatrali su ga ne samo osveženjem već i nagradom za naporan rad i vrlo je verovatno da bi nastale pobune, ako bi ga nestalo.

Zapravo, radna snaga je bila toliko voljna da dobije svoj fiks piva da piramide možda ne bi bile uopšte podignute da je piva nestalo.

Peruvijsko pivo od pljuvačke

Čiča je tradicionalno pivo od kukuruza iz Perua za koje se kaže da je pronalazak drevnih Inka. Njegov tajni sastojak je vrlo čudan: pljuvačka.

Čovekova usta su stanište mnogih čudnih bakterija i enzima. Neka od njih zapravo su dobra zamena samom procesu pravljenja slada koji je neophodan za pivo. To znači da se proces fermentacije kukuruza može pokrenuti njegovim žvakanjem, vlaženjem u ustima i potom dodavanjem istoga u pivo.

Foto: Unsplash

Samo ga sažvaćite i ispljunite, natopite pljuvačkom.

Kukuruzna čiča ima ukus kiselog piva i popularno je osveženje u Peruu čak i danas. Većina ljudi je proces fermentacije pljuvačkom zamenila sa ječmenim sladom, ali za neke se kaže da se prave na tradicionalan način.

Najbolje pivo na svetu

Piva je jako teško rangirati. Superiornost piva je prilično subjektivna. Međutim, kada se govori o imenovanju najboljeg piva na svetu, većina pivopija se slaže. Ovo počasno piće se zove Westvleteren 12. Radi se o trapist pivu sa 12% alkohola koje se pravi od 1940.

Ovo pivo pripada tamnim pivima i ima prefinjen, čokoladni ukus za koji se kaže da mu nema ravnoga. Odmah se prepoznaje po svom izrazitom žućkastom čepu i odsustvu etiketa na boci.

Foto: Wikipedia

Obično ga možete nabaviti samo ako pođete u vožnju kolima do manastira koji ga pravi (nalazi se duboko u unutrašnjosti Belgije) i kupite direktno od monaha, a to obično podrazumeva i da čekate satima u automobilu u redu koji se proteže kilometrima.

Međutim, monasi su itekako svesni superiornosti svog proizvoda i povremeno su voljni da iskoriste reputaciju istog zarad koristi.

Kada je manastiru 2012. zatrebao novi krov, kratko su izvozili Westvleteren 12 u nekoliko zemalja sa krajnjom cenom od 75 do 85 dolara za pakovanje od 6 boca sa dve namenske čaše.

Zatvoreno za komentare.