11 znakova upozorenja koji govore da ste emocionalno i fizički iscrpljeni

11 znakova upozorenja koji govore da ste emocionalno i fizički iscrpljeni

Svi smo upoznati s iscrpljujućim uticajem fizičke iznemoglosti, do čega može doći nakon dugog dana provedenog s prijateljima, izazovnog treninga ili kada provedemo dug period bez adekvatnog rasporeda spavanja.

Foto: Shutterstock

Međutim, često previđamo uticaj mentalne i emocionalne iscrpljenosti na našu sveukupnu dobrobit.

Ono što se u našem današnjem društvu naziva “izgaranjem”, mentalno i emocionalno iscrpljivanje, često dolazi kao rezultat pokušaja da se uhvati u koštac s previše stresa, previše emocija, previše emocionalnog naprezanja tokom dugog razdoblja.

„Izgaranje“ često dovodi do drugih problema u našim životima, od nedostatka produktivnosti i odvajanja od života do ozbiljnijih borbi za mentalno zdravlje.

Stoga je neverovatno važno naučiti da prepoznate znakove i simptome i preduzeti korake kako bi sačuvali mentalno i emocionalno zdravlje.

Iako ne postoji način da se u potpunosti izbegne rizik od „izgaranja“ u današnjem društvu (osim ako ne namjeravate potpuno da se sklonite od našeg stresnog društva, živeti van sistema i odseći ostatak sveta, i živeti u vašem malom mehuriću), postoje načini pomoću kojih možete poboljšati mentalno zdravlje, piše Awareness act.

Prvo, preduzmite korake kako biste smanjili stres gde god je to moguće, a najveće rešenje dolazi od učenja moći reći “ne”. Odredite prioritete u danu, ne uzimajte više od onoga što lično možete podneti, čak i ako ste na to prisiljeni.

Iako volimo da krivimo druge, tvrdeći da smo super zauzeti jer naš šef gomila projekte, ili članovi porodice odbijaju da prihvate da imamo samo 24 sata na dan, evo malo teške ljubavi za vas – najveći razlog zašto imate previše toga na vašem tanjiru ste verovatno vi.

Mnogi od nas postavljaju neverovatno visoka očekivanja za sebe, verujući da bismo trebali biti u stanju da preuzmemo sve na sebe bez ikakve pomoći i bez ograničenja, samo da bismo na kraju bili potpuno iscrpljeni.

Drugo važno razmatranje je uključivanje “brige o sebi” u vašu dnevnu rutinu. Trošimo vreme i novac kako bismo poboljšali ishranu i povećali telesnu aktivnost, kako bismo pomerali bolje fizičko zdravlje, ali zašto ne bismo uložili isti trud u naše mentalno zdravlje?

Samopomoć ne mora biti nešto veliko, jednostavno odvojite 20 minuta za lepu vruću kupku, tako da svako jutro možete mirno započeti ili pronađite vreme za uživanje u jutarnjoj kafi u miru, pre nego što krenete u ludi korporativni svet.

Foto: Shutterstock

To može imati ogroman pozitivan učinak.

Ovde su 11 upozoravajućih znakova mentalne i emocionalne iscrpljenosti na koje biste trebali da obratite pažnju:

1 – Mučnina i vrtoglavica

Kada uzmemo u obzir mentalno i emocionalno zdravlje, retko razmatramo činjenicu da se naše borbe mogu manifestovati fizičkim znakovima.

Međutim, kada smo potpuno preplavljeni stresom i na rubu potpunog sloma, naša tela će pokazati fizičke simptome kao što su mučnina i vrtoglavica kao poslednji pokušaj da nas prisili da obratimo pozornost.

2 – Nedostatak motivacije

Kada započne „izgaranje“, može se promeniti naš pogled na život. To nam ostavlja osećaj kao da je svet mračniji i negativniji nego inače.

Ako otkrijete da nemate snage pokušati jer već verujete da će bilo kakav pokušaj biti neuspešan, to je znak da morate razmisliti o svojim mislima.

3 – Redovito ste bolesni

Kao što smo spomenuli u prvoj tački, ponekad mentalne i emocionalne borbe mogu imati vrlo stvaran fizički uticaj na naša tela.

Visok nivo stresa povezan je s lošim performansama imunološkog sistema, što znači da ste podložniji prehladi, gripu ili drugim infekcijama.

4 – Izbegavanje odgovornosti

Bilo da ste osoba koja je nije uvek spremna da preuzme odgovornost na redovnoj osnovi ili ste neko ko je prihvata, doći će vreme u kojem ćete imati toliko toga na tanjiru da to više nećete moći da podnesete.

U ovom trenutku, vi ćete početi da izbegavate preuzimanje odgovornosti u bilo kojoj situaciji. Umesto da se grizete zbog toga, zastanite, odmaknite se od svega i pronađite razlog tome.

5 – Razdražljivost

Osećate li se uvek kao da vam je „fitilj pri kraju“ i da vas najmanja stvar može gurnuti preko ivice?

Ne zamećujemo uvek sve negativnosti koje nas okružuju, ali ako se odmaknete i procenite situaciju, možda ćete otkriti da je vaša razdraženost posledica mnogih malih stvari koje se zbrajaju – negativni saradnik s kojim radite, zahtevi porodice, financijski stres, negativne vesti i još mnogo toga.

Svako treba odmor od stresa u nekom trenutku – od sveg stresa.

6 – Tupost

Kada se borimo sa stresnim situacijama, često se pojavljuju bolne ili izazovne emocije. Što više stresa doživljavamo, više se tih osećaja zadržava u našim životima.

Međutim, ako to postane previše, u pokušaju da se spasimo, um će jednostavno ugasiti naše emocije. Kako znate da se to dogodilo?

Odjednom se osećate otupljeno u svetu oko sebe, ne osećate se dobro ni loše u bilo kojoj situaciji, samo ne osećate ništa. U početku se to može činiti lepim, ali svet bez pozitivnih emocija nije onaj u kojem ćete dugo želeti da živite.

Foto: Shutterstock

7 – Visok nivo anksioznosti

Kako se vaš nivo stresa povećava, otkrićete da će vam više situacija u životu ostaviti osećaj anksioznosti. Počinjete da se brinete o stvarima koje vas nikada pre ne bi zabrinjavale, uvek ste fokusirani na najgori mogući ishod.

Ova negativnost samo će povećati stres, stvarajući začarani krug.

8 – Uvek kasnite

Nije da ne želite stići na vreme do stvari, ali se nekako uvek osećate kao da ste korak iza života. Ovo može biti samo znak da pokušavate previše toga da natrpate u vremenu koje imate.

To neverovatno troši vaše vreme i energiju – pa zašto ne biste sebi dali preko potrebnu pauzu?

9 – Presnažne emocije

Neposredno pre nego što dođete u stanje tuposti (tačka 6), vaše emocije moraju najpre doći do glave. U ovom trenutku, emocije, stres i anksioznot koju doživljavate toliko su jaki da vas najmanji okidač može potpuno rastrojiti.

Možda čak i ne znate šta se dogodilo, odjednom plačete ili vičete bez ikakvog objašnjenja.

10 – Teškoće u spavanju

Kada smo na ivici ‘izgaranja’, svi stresovi i brige koje doživljavamo u danu često se neprestano vrte u našim umovima. Naša nesposobnost da to isključimo dodatno povećava stres koji osećamo i to nas sprečava da spavamo.

Pokušajte da meditirate pre spavanja kako biste očistili um i definitivno uspostavite rutinu za spavanje koja ne uključuje rad do trenutka kad odete u krevet.

11 – Otežana koncentracija

Baš kao što smo spomenuli u tački 10 da ne možete spavati jer ne možete isključiti um, to takođe ometa vašu sposobnost koncentracije.

Budući da vam u svakom trenutku kroz glavu prolazi milion misli, gotovo je nemoguće fokusirati se na zadatak. To može imati strašan uticaj na vašu produktivnost na poslu.