12 modernih imena za devojčice

12 modernih imena za devojčice

Čekate devojčicu? Planirate bebu? Ili samo volite da razmišljate o imenima? Iza ovih imena za devojčice krije se predivno značenje... Od stotina i hiljada opcija koje postoje, naravno da nije lako odabrati ime za svoju malenu devojčicu koja stiže (ili je već stigla!).

Foto: Shutterstock

Možda vam se sviđaju totalno klasična i pomalo starinska imena, a možda ste baš poput svojih omiljenih zvezda skloniji nešto modernijim i unikatnijim imenima. Ili ipak želite neko ime koje iza sebe ima određeno značenje. Ova imena su upravo takva - moćna, značajna i totalno posebna!

Aleksandra

Nadate se da će ostaviti utisak svetu? Aleksandra je ženska verzija imena Aleksandar i znači "braneći ljude". U Grčkoj mitologiji, Aleksandra je bio nadimak boginje Here i drugo ime proročice Kasandre.

Ariel

Iako vam je sigurno prva na pamet pala mala crvenokosa sirena, ovo uniseks ime ustvari znači "božji lav". Moćno, zar ne?

Bea

Bea je skraćena i modernija verzija Beatris, ime čiji latinski koreni u prevodu znače "ona koja donosi sreću". Vama ju je sigurno donela!

Ester

Iako poreklo ovog imena nije potpuno poznato, na persijskom označava zvezdu. Takođe bi mogla da bude i izvedenica imena Ištar, boginje ljubavi i plodnosti.

Foto: Shutterstock

Gabrijela

Ovo divno ime ima još divnije značenje: U Bogu je moja snaga. Ovo je ženska verzija imena Gabrijel, koje je u islamskom, jevrejskom i hrišćanskom kontekstu bilo ime Božjeg anđela.

Hana

Na hebrejskom usluga ili božja milost, a Grčka i latinska verzija ovog imena je - Ana!

Helena

Ovo grčko ime označava baklju, ali je povezana i sa mesecom i u prevodu znači "jarka svetlost".

Klara

Ako joj želite blistavu budućnost, ovo je savršeno ime. Klara je ženska varijanta latinskog imena "Clarus" što znači čist, jasan i poznat.

Foto: Shutterstock

Mia

Sve novopečene mame znaju koliko su opsednute sa svojom ćerkicom, a Mia znači moja ili željeno dete. Takođe, ovo je malo modernija varijanta latinskog imena Maria.

Mila

Ovo slavensko ime znači graciozna i draga.

Maja

Maja je moćno ime u mnogim kulturama. Na hebrejskom znači voda, a na sanskrtu - iluzija.

Zoe

Može li modernije od ovoga? Zoe je jedno od najpopularnijih modernih imena, a uz to je i grčka reč za život!

Ostavi komentar