12 stvari koje mačke nikako ne podnose

12 stvari koje mačke nikako ne podnose

Mačke su ljubimci koji možda ponekad izgledaju nepristupačno, ali su zapravo velike maze koje, baš kao i ljudi, neke stvari vole, a neke ne.

Foto: Shutterstock

Kako bi sa svojom mačkom bili u najboljim mogućim odnosima, potrebno je znati šta sve nju čini nervoznom i šta nikako ne može podneti.

Visoke frekvencije

Mačke imaju bolji sluh čak i od pasa, stoga ne čudi da im visoki tonovi stvaraju nelagodnost. Zvono alarma, telefona, zvuk fena ili usisivača mogu mačku da učine veoma nervoznom.

Niske temperature

Mnogi ljudi pogrešno misle da krzno štiti mačku od hladnoće, ali to nije tačno jer je krzno štiti samo od velikih vrućina. Mačke vole temperature od 20 stepena Celzijusovih na više, baš kao i ljudi, a hladnoću ne mogu da podnesu.

Voda

Iako pojedini vlasnici mačaka insistiraju na kupanju mačke, ona zapravo čisti sama sebe pa joj dodatno čišćenje vodom i sapunom nije potrebno. Mačke nemaju visoku toleranciju na vodu i pokušavaju da je se klone.

Kada piju vodu, uglavnom vole samo hladnu i svežu. Ako mačka pije ustajalu vodu, mogla bi da dobije infekciju mokraćnog kanala pae je potrebno menjati vodu u činiji svaki dan.

Iznenađenja

Mačke ne vole iznenađenja jer se jako boje potencijalne pretnje pa će svako nenadano pojavljivanje nekog predmeta ili osobe shvatiti kao pretnju i pokušati da se zaštiti.

Ustajala hrana

Baš kao i vodu, i hranu u činijama potrebno je menjati svaki dan. Ni suva ni vlažna hrana za mačke ne može stajati danima i mačka će takvu hranu jednostavno odbijati da pojede.

Prljavština

Mačke su jako uredne životinje i provode gotovo polovinu dana čisteći se, stoga ne čudi da mrze sve što je prljavo. Ako želite da je vaša mačka srećna i zadovoljna, čistite joj činiju i kućicu svaki dan.

Foto: Shutterstock

Određeni mirisi

Miris benzina nešto je što mačke ne mogu podneti. Isto vredi i za miris luka i sirća. Takođe su osetljive i na miris mentola, mente i voća poput narandže.

Nepoznate osobe

Mačke nisu prijateljski nastrojene prema ljudima koje ne poznaju. Vole da imaju kontrolu nad prostorom u kojem obitavaju, a nepoznate osobe narušavaju tu kontrolu. Stručnjaci savetuju da bi mačke prvo trebale da priđu ljudima, ako ih ne poznaju, a ne obrnuto.

Promena rutine

Rutine su za mačke jako važne jer su one jako osetljive na promene. Vlasnici bi trebali upozoriti i pripremiti mačku na sve eventualne promene u životu kako bi im smanjili stres.

Foto: Shutterstock

Vožnja automobilom

Za razliku od pasa koji vole da se voze automobilima, mačkama to stvara nelagodnost jer utiče na njihovu rutinu. Zbog toga se preporučuje da se mačke u automobilima voze u svojim kućicama kako bi se osećale kao da nisu napustile dom.

Baloni

Mačke se veoma boje balona jer ne znaju kako da ih nadvladaju. Baloni su veliki i mačke ih doživljavaju kao opasnost od koje nema učinkovite zaštite.

Fotografiѕаnje

Ako želite da uslikate svoju mačku u nekom smešnom izdanju, trebali biste znati da ćete to teško postići jer mačke mrze fotografisanje, pogotovo ako ih u tu svrhu vlasnik oblači u nekakvu odeću ili ih uređuje.