13 činjenica o ozloglašenom petku 13.

13 činjenica o ozloglašenom petku 13.

Ima onih koji smatraju da je petak 13. baksuzan, pa se trude da mnogo ne "talasaju" tog dana.

Foto: Shutterstock

Etnolozi kažu da je strah od petka 13. čisto sujeverje, ali i dalje ima onih koji se ovog dana plaše. Mi smo odlučili da za vas pripremimo 13 činjenica o ovom "zloglasnom" danu.

Predstavljamo vam 13 činjenica o petku 13:

1. Taj strah je toliko veliki da je čak dobio i svoje ime - paraskevidekatrijafobija.

2. U jednoj deceniji desi se oko 20 puta da 13. dan u mesecu padne u petak.

3. Njegova istorija seže daleko u prošlost, čak mnogo pre srednjeg veka. Veruje s da je sve počelo na poslednjoj Isusovoj večeri jer je tada bilo prisutno 13 ljudi, a dan kada su se okupili bio je upravo petak.

4. Neke zgrade nemaju 13. sprat, a mnogi hoteli sobu pod ovim brojem.

5. Mnogi broj 12 vide kao celinu. Između ostalog, godina ima 12 meseci, postoji 12 horoskopskih znakova, 12 Herkulovih podviga, pa i 12 polustepena u muzičkoj oktavi. Reference su beskonačne. I tako, nekom ne baš najjasnijom logikom, 13 nije samo naredni, već i malerozni broj, piše BBC.

6. Prema pisanju magazina Tajm, u jednom od najstarijih pravnih dokumenata, Hamurabijevom zakoniku, nedostaje upravo 13. član.

7. Stotine vitezova Templara uhapšeno je u petak, 13. oktobra 1307. godine, po naređenju francuskog kralja Filipa IV.

Foto: Shutterstock

8. Neke od najjezivijih stvari koje su se desile na ovaj dan vezane su i sa verovanjem da će se smak sveta desiti baš na petak 13. Na ovaj dan je umro i pisac Piter Blat, koji je zaslužan za "Isterivača đavola", ali i sveštenik koji je poslužio kao inspiracija za poznati horor.

Tu je i smrt repera Tupaka Šakura, potonuće Koste konkordije, ali i bombaški napad na Bakingemsku palatu.

9. Ispostavilo se da fudbaleri nisu ništa manje sujeverni, jer postoje takmičenja koja dozvoljavaju timovima de preskoče broj 13.

10. Istraživanje Britanskog medicinskog žurnala iz 1993. godine navodi da se može primetiti "značajan porast" u broju nezgoda na petak 13.

11. Možda je ovde petak 13. pravi horor, ali u Italiji, opasnost preti od petka 17. Sujeverni Italijani se posebno boje petka 17. što navodno datira od rimskog broja XVII. Naime, kada se raspored cifara promeša, može da se dobije reč VIXI. Prevedeno sa latinskog, VIXI znači "moj život je gotov".

12. Tradicionalno, nekada je do vešala osuđenike vodilo upravo 13 stepenika, a razvila se legenda i da je uže bilo prepleteno 13 puta, ali je prava brojka zapravo bila osam.

13. Još uvek se zapravo ne zna kada i zašto je petak trinaesti počeo da se povezuje sa nesrećom. Ova povezanost može biti i biblijska, s obzirom na to da je trinaesti gost na Tajnoj večeri izdao Isusa, a njegovo raspeće se desilo sutradan, na petak.

A možda sve ima veze i sa tim što je 13 odmah nakon ugodnijeg broja 12. Naime, imamo 12 meseci u godini, 12 znakova zodijaka, 12 bogova Olimpa, 12 apostola, 12 plemena Izraela…

Zatvoreno za komentare.