16. novembar je Svetski dan tolerancije

16. novembar je Svetski dan tolerancije

Danas se širom planete slavi Međunarodni dan tolerancije. Ustanovio ga je UNESKO, a prema Deklaraciji UN iz 1995. godine tolerancija je definisana kao prihvatanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita po izgledu, položaju, govoru, ponašanjima i vrednostima, imaju pravo da žive i budu to što jesu.

Foto: Shutterstock

Pojam tolerancija dolazi od grčke reči tolerare, što znači podnositi. Tolerancija podrazumeva podnošenje i uvažavanje tuđih ideja, stavova i načina života a biti tolerantan znači biti svestan različitosti drugih u odnosu na nas same i prihvatanje te činjenice u svakodnevnom životu.

Prema definiciji Ujedinjenih nacija, tolerancija znači i poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti u svetskim kulturama.

Ona je naš oblik izražavanja i način da budemo ljudi. Zasnovana je na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savesti i uverenju.

Foto: Shutterstock

Tolerancija je harmonija u različitostima. Ona nije samo moralna dužnost, nego i politički i zakonski zahtev, vrlina koja mir može učiniti mogućim jer doprinosi menjanju kulture rata u kulturu mira.

I našim ustavom je zagarantovana jednakost svih građana i zabranjena svaka diskriminacija, neposredna ili posredna, na osnovu pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, političkog uverenja, kulture, jezika, starosti, psihičke i fizičke invalidnosti.

Zatvoreno za komentare.