3 načina na koje prijateljstvo može poboljšati skoro svaki drugi odnos u vašem životu

3 načina na koje prijateljstvo može poboljšati skoro svaki drugi odnos u vašem životu

Oni koji svog supružnika smatraju najboljim prijateljem, dobijaju skoro dvostruko više životnog zadovoljstva od braka od onih koji to tako ne doživljavaju. Ovo su 3 načina na koje prijateljstvo može poboljšati svaki drugi odnos u vašem životu!

Foto: Shutterstock

U svojoj nedavno objavljenoj knjizi „Plays Well with Others: The Surprising Science Behind Why Everything You Know About Relationships Is (Mostly) Wrong", autor Erik Barker istražuje odnose koje imamo sa našim šefovima, romantičnim partnerima, pa čak i sa nama samima.

Naučno je dokazano da prijateljstva poboljšavaju skoro svaku vezu i iskustvo u vašem životu, prema istraživanju koje je Barker sakupio u svojoj knjizi. Bez institucionalnih obaveza, održavanje prijateljstava mora biti veoma promišljeno.

Oni koji su imali pet ili više prijatelja sa kojima su mogli da razgovaraju o svojim nevoljama bili su 60 odsto srećniji od onih sa manje od pet prijatelja, kaže jedna studija koju on citira.

Evo kako prijateljstva mogu uticati na vaš brak, posao, pa čak i zdravlje, prema Barkerovom istraživanju.

Duboko prijateljstvo sa vašim supružnikom povećava zadovoljstvo u braku

Ako želite srećan brak, prvo je ključno stvoriti čvrsto prijateljstvo. Studije su pokazale da bi prijateljstvo sa supružnikom pre nego što svoju vezu podignu na viši nivo moglo biti važnije od fizičke intimnosti. U stvari, Barker kaže, 70 odsto bračnog zadovoljstva para je posledica njihovog prijateljstva, prema istraživanju Galupa.

A oni koji svog supružnika smatraju najboljim prijateljem, dobijaju skoro dvostruko više životnog zadovoljstva od braka od onih koji to tako ne doživljavaju, pokazalo je istraživanje Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja.

Prijateljstvo sa šefom čini rad ugodnijim

Oni koji svog menadžera vide kao „bliskog prijatelja“ imaju 2,5 puta veće šanse da uživaju u poslu, primećuje Barker. A prijateljstva sa saradnicima imaju sposobnost da promene vaš pogled na život.

- Imate li tri drugara na poslu? Tada je 96 odsto veća verovatnoća da ćete se osećati srećnim zbog svog života - piše Barker.

Prijateljstva mogu vam pomoći da živite duže

Usamljenost, piše Barker, može biti smrtonosna kao pušenje 15 cigareta dnevno. Međutim, romantični partner nije uvek odgovor.

- Studija iz 2006. upoređivala je pacijentkinje sa rakom dojke koje su imale deset bliskih prijatelja sa onima koje su imali nulu - piše Barker. - Biti u prvoj grupi učetvorostručilo je šanse žena da prežive – ali, što je još iznenađujuće, muž nije imao nikakav uticaj. Ista stvar za muškarce - dugoročna studija od 736 momaka pokazala je da prijatelji smanjuju verovatnoću srčanih problema. Još jednom, romantični partner ne, piše 24sedam.

Zatvoreno za komentare.