4 koraka Vladete Jerotića kako da postanete bolja osoba

4 koraka Vladete Jerotića kako da postanete bolja osoba

Vladeta Jerotić verovao je u Gandijeve reči: Budi promena koju želiš da vidiš u svetu. Verovao je da čovek može da se promeni, da može da postane bolji. A do toga stiže samo "neprestano upoznavajući sebe", prepoznajući dobro i suočavajući se sa lošim u sebi.

Foto: Instagram/screenshot

"Jedina uspešna revolucija je ona koja se odigrava u čoveku samom. Čovek bi morao da shvati da nije samo "dat", pa je zato i determinisan, znači neslobodan i nemoćan (ali onda i neodgovoran), već je i "zadat" (uvek sa pitanjem: a od koga sam zadat?).

Zadat nekim zadatkom! Kojim zadatkom? Da neprestano rastemo i tako pokušamo da ostvarimo, ili da se bar približimo: natčoveku, rekao bi Niče, a hrišćani kažu, Bogočoveku", piše Jerotić u tekstu "Da li čovek može da se menja".

U jednom svom predavanju on je dao i konkretne korake kojima svaki čovek može da postane bolja osoba.

"Nezrele ličnosti su često nametljive, sklone kritikovanju drugih ljudi, stalno su nezadovoljne i uvek lako povredljive,  ljubomorne su i zavidljive. Svi ljudi, doduše, nose duboko u sebi ljubomoru i zavidljivost, pitanje je koliko im vremena treba da ih  prepoznaju.

Prvi korak je, dakle, prepoznati da smo ljubomorni i zavidljivi. Drugi korak je moći prihvatiti dobronamernu kritiku. Treći, boriti se protiv ovih mana, što je najteže. Četvrti - istrajati".