4 najveće roditeljske zablude - Da li treba da sa decom budemo drugari?

4 najveće roditeljske zablude – Da li treba da sa decom budemo drugari?

Greške su sastavni deo života, kako u svemu tako i u vaspitanju dece, ali to nije razlog da roditelji budu previše strogi prema sebi kaže psiholog Marija Ristić.

Foto: Shutterstock

Roditeljstvo je uvek puno dilema, a neretko oni koji vaspitavaju decu postavljaju sebi pitanje gde i u čemu greše. Ukoliko smo spremni da se preispitujemo, umemo često da budemo prestrogi prema sebi.

Sa druge strane postoje i oni roditelji koji decu vaspitaju stihijski, odnosno po modelu koji su poneli iz svojih porodica. S obzirom na to da se vremena menjaju, a sa njima i pravila i obrasci u vaspitanju, oni koji su darovani privilegijom roditeljstva pred dilemom su da li je ono što rade ispravno.

Greške su sastavni deo života, kako u svemu tako i u vaspitanju dece, ali to nije razlog da roditelji budu previše strogi prema sebi- kaže psiholog Marija Ristić.

Ona ističe da je samo važno biti ih svestan i da bi trebalo shvatiti i razumeti šta su i koje su najveće zablude roditelja kada je u pitanju vaspitanje dece.

1. Roditelji su odgovorni za sve

Roditelji jesu odgovorni za mnogo toga kada je vaspitanje u pitanju, ali nisu baš za sve. Oni imaju najveću ulogu u vaspitavanju deteta, ali na njih utiče i okruženje - bake i deke, a posebno društvo u školskom uzrastu, kao i nastavnici ili učitelji. Zato se dešava da neka ponašanja kod deteta teško možete da promenite posle uticaja sredine - navodi psiholog.

Ristić dodaje da je na roditeljima da se uvek trude da koriguju postupke dece koje smatraju neispravnim, ali da moraju da imaju na umu uvek da i drugi ljudi iz okruženja imaju uticaj na njihovu decu i da ne mogu uvek i za sve da krive sebe.

2. Batine su dobar vaspitni metod

Mnogi roditelji su u zabludi da će batinama nešto postići. Možda trenutno i hoće, ali na duge staze to će se pre ili kasnije pokazati kao pogrešan metod vaspitanja.Izbegavajte vaspitanje koje je zasnovano na strahu. Ako dete i uradi nešto loše nemojte da mislite da se nikada neće popraviti, ako istog trenutka ne dobije batine.

Ona savetuje da umesto batina razgovarate sa detetom i na taj način korigujete njegovo ponašanje i gradite veštine.

Foto: Shutterstock

3. Strogost je ključna za dobru disciplinu

Ovde je važno napraviti razliku između strogosti, doslednosti i jasno postavljenih granica…Doslednost jeste ključ za dobru disciplinu.

Mame i tate često mešaju doslednost i strogost. Za decu je važno da poznaju pravila, ali je od ključnog značaja da vide da ih vi terate da ih se pridržavaju na predvidiv način.

Kada to činite trebalo bi da uzmete u obzir celokupnu situaciju, uzrast i sposobnosti deteta. Nije obavezno da uvek budete strogi - ističe Ristić.

Ona dodaje da je važno da roditelji uvek imaju na umu da je od onoga što kažu važnije šta i kako čine.

4. Roditelji ne mogu sa decom da budu drugari i prijatelji

Ovo je jedna od najčešćih zabluda kada je vaspitanje u pitanju. Većina roditelja smatra da ne možete deci da budete i autoritet i prijatelj, odnosno drugar.

Ali to baš i nije tako. Naravno da je potrebno da im budete autoritet.

Njima je to neophodno kao priprema za život i da spoznaju kako svet funkcioniše. Međutim, to ne znači da sa decom ne možete da uživate u nekim stvarima koje su odlike prijateljstva, a to su deljenje tajni, misli, situacija primerenih za njihov uzrast- objašnjava psiholog.

Ona navodi da se sa decom možemo zabavljati čak i bolje nego sa svojim odraslim prijateljima.

Budite što prirodniji i opušteniji u odnosu sa decom. Poštujte njihovo mišljenje i dozvolite sebi mogućnost da razgovarate, ali i pregovarate sa njima kao sebi ravnima.

Kada su u pravu priznajte im i prihvatite njihove argumente, na taj način ćete podići njihovo samopouzdanje i dati im na važnosti - poručila je psiholog.

Zatvoreno za komentare.